Co je to quinoa?

Obiloviny představují základní složku stravy již odnepaměti a ve střední Evropě stovky let převažuje konzumace pšenice, žita, ječmene a ovsa. Je velice pravděpodobné, že každý z vás se s každou z těchto obilnin již někdy setkal, a má představu o jejím konkrétním využití. V uplynulých třiceti letech se na našem trhu začaly objevovat i obiloviny zcela neznámé a kromě zájemců o zdravou výživu, kteří se nejvíce zasloužili o jejich propagaci, se o jejich existenci dozvěděl jen malý zlomek populace.

Jednou z těch méně známých, a přesto velice prospěšných, je quinoa. Co je quinoa a odkud se k nám dováží?

Jihoamerický zázrak

Označit některou potravinu nebo zemědělskou komoditu termínem „zázrak“ je velice troufalé, ovšem v případě quinoy je to zcela namístě. Její domovinou je převážně Kolumbie, Bolívie a Ekvádor, tedy oblasti s teplým podnebím a delším slunečním svitem, kde se této rostlině dobře daří. Z úrodné půdy dokáže absorbovat mnoho živin, které lidský organismus potřebuje pro regeneraci a výstavbu nových tkání.

Quinoa je v botanickém názvosloví Merlík chilský a pro úplnost bychom měli doplnit, že se nejedná o obilninu, ale o pseudoobilninu. Pro vás, běžné strávníky, však budou podstatné její vlastnosti a výhody, nikoli vzhled a odborné vědecké termíny. Jednou ze zásadních předností je výživový potenciál. Obsahuje značné množství proteinů a složitých sacharidů a v celozrnném stavu je vynikajícím zdrojem minerálů a stopových prvků, které schází v běžném konzumním bílém pečivu.

Quinoa je bezlepková potravina, toto je významné plus pro každého, kdo musí dodržovat bezlepkovou dietu, i když samozřejmě bezlepkové potraviny prospívají každému. Lepek je v současné době jedním z nejobávanějších alergenů v potravinách.

Diabetici jistě ocení velice nízký glykemický index, mohou pak quinou zařazovat do jídelníčku pravidelně.

Quinoa je při správné přípravě velmi dobře stravitelná a můžete ji chystat na talíř i malým dětem, podobně jako hnědou celozrnnou rýži. Je navíc chuťově neutrální, což je dobrým znamením pro každého, kdo by jí chtěl použít pro slané pokrmy i sladké dezerty a obilné kaše.