Zahlédli jste v nabídce polotovarů i těstoviny vyrobené z luštěnin? Co je pro ně typické a čím se odlišují o těch klasických, z obilovin?
Odlišné složení v porovnání s obilovinou
Čočkové těstoviny, stejně jako těstovinové polotovary zhotovené z dalších druhů luštěnin, se významně odlišují od výrobků v téže kategorii z obilovin jednou zásadní skutečností. Obsahují mnohem více proteinů, nežli sacharidů. Co to pro nás znamená, a pro jaké účely toto řešení využít?
Vegani a vegetariáni – kombinace luštěnin a obilovin ve stravě vytváří soulad tzv. limitních aminokyselin, které se navzájem doplňují, a tím pádem nahrazují v jídelníčku maso. S luštěninovými těstovinami vzniká další možnost, jak se zcela vyhnout z etických či zdravotních důvodů konzumace masité stravy. Tímto způsobem lze zastoupit i mléčné výrobky a vejce.
Vláknina – v luštěninách se nachází vyvážené množství vlákniny, což významně přispívá ke zdravému hubnutí, udržování ideální tělesné hmotnosti a ke zdraví vašeho trávicího traktu. Tímto způsobem se snadno vyhnete civilizačním malérům, s nimiž mají problémy lidé, co holdují převážně masu, bílému pečivu, alkoholu a cukrovinkám.
Bezlepková dieta – v luštěninových těstovinách nebývá obsažen lepek, ovšem vyplatí se číst složení výrobku, abyste měli vždy u bezlepkové diety stoprocentní jistotu. Bezlepkové výrobky ovšem budou prospívat i lidem, co tuto dietu držet nemusí.
Proteiny na úkor sacharidů – větší objem proteinů ocení například kulturisté a další siloví sportovci pro budování svalové hmoty a také lidé, co potřebují snížit objem sacharidů v jídelníčku. V tomto směru je však důležité řídit se jak intuicí, tak i vědecky ověřenými doporučeními, abyste příjem proteinů (bílkovin) udržovali v rozumných mezích kvůli možnému přetěžování jater a ledvin. To se týká zejména nízkosacharidových diet s převahou bílkovin.