Co víme o kuskusu

Není kuskus jako kuskus

Když zavítáte do některé z čajoven či restaurací, které mají v nabídce pokrmů kuskus, měli byste se zajímat i o to, z čeho je vyroben. Předně bychom měli některým z vás ujasnit, že kuskus skutečně není žádná luštěnina nebo speciální druh obiloviny či jiné zemědělské suroviny, je to těstovina, upravená do podoby velmi drobných kuliček.

K výrobě těstovin se používá převážně pšeničná mouka, zatímco u kuskusu se jedná o ječnou, jáhelnou či pšeničnou krupici. Výživnější a zdravější je krupice celozrnná, pokud si tedy objednáte kuskus z bílé výchozí suroviny, bude to podobné, jako kdybyste měli před sebou klasický bílý rohlík. V některých obchodech či stravovacích zařízeních se můžete setkat i se semolinovým kuskusem.

Co je to semolina

Semolina je zkrácený název pro semolinovou mouku, jedná se o druh pšenice s názvem Triticum durum, která je známa svými kompaktními, tvrdými zrny. Někdy se jí také říká tvrdozrnná pšenice. Využívá se převážně pro výrobu těstovin a zvláště je vhodná pro semolinový kuskus, neboť se drobná zrnka kuskusu nerozvařují a zachovávají si svůj původní tvar. Semolina vykazuje vyšší obsah lepku a je kaloričtější, než např. pšenice špalda.

Rychlá a jednoduchá příprava

Mít doma v zásobě kuskus se vyplatí i z toho důvodu, že jej velmi rychle připravíme, když zrovna není po ruce žádné pečivo či vařené pokrmy. Na rozdíl od běžných těstovin se tyto drobné kuličky nevaří, ale pouze zalévají vroucí vodou a nechávají pod pokličkou dojít přibližně osm minut. Mezitím si snadno připravíte přílohu, kterou se mohou stát na drobno nasekaná zelenina (rajčata, okurky, paprika), můžete k němu nastrouhat červenou řepu, chutný je k brokolici se strouhaným sýrem, k luštěninovým pomazánkám, můžete z něj vytvořit i sladký dezert, možností je skutečně mnoho a mnohé z nich naleznete i v podobě receptů na Internetu.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení