Co víme o proteinových těstovinách

Zajímáte se o zdravější životní styl a zejména výživu a setkali jste se v rámci svého snažení a zjišťování informací i s proteinovými těstovinami? Chtěli byste odhalit tajemství, proč je neponechat ležet ladem a využít je k vašemu prospěchu?

Stravitelnost luštěnin – odvěký problém – připravovat luštěniny je někdy docela věda a ne každý si dokáže poradit tak, aby jej nenadýmaly a nezpůsobovaly další zdravotní komplikace. Namáčení, slévání vody, vaření v tlakovém hrnci s přídavkem bylinek nebo řas – to vše čeká každého, kdo se odhodlá konzumovat luštěniny pravidelně. S proteinovými těstovinami je to mnohem snazší, protože ty už jsou zpracovány tak, aby nenadýmaly. Při dodržení pokynů ohledně jejich přípravy byste neměli těmito obtížemi trpět.

Vláknina – luštěninové těstoviny se vyznačují vyšším podílem vlákniny, než kolik jí je v těchto výrobcích z obilovin. Vlákninu potřebujete ze tří důvodů. Za prvé na sebe váže jedy a další problematické látky a pomáhá je rychle vyloučit stolicí z organismu. Za druhé podporuje činnost probiotických bakterií, které udržují ve správném chodu imunitní systém, pomáhají zužitkovat některé živiny ze stravy a díky nim se také nerozmnoží v trávicím traktu různé patogenní mikroorganismy. A za třetí - díky vláknině se nebudete přejídat, protože udržuje sytost u pokrmů na takovém množství, které by tělo mělo být schopné zpracovat, aniž by muselo ukládat přebytečné kalorie do podkožního tuku.

Maso a uzeniny – masitá strava, zejména červené maso a uzeniny, patří k nejproblematičtějším faktorům, které mají výrazný podíl na příčinách civilizačních chorob. Kdo se rozhodne s masem skoncovat ze zdravotních a etických důvodů, budou mu těstoviny z luštěnin nápomocné. Ať už si vyberete hrachové, čočkové nebo cizrnové, každá z nich vám dodá nejen zdravotní přínos, ale i další segment poznání a posune vaše (sebe) vědomí o velký kus kupředu.