Co vše se dá využít z kokosu

Kokosové palmy patří k nejkrásnějším rostlinám světa, jsou typickým symbolem exotických oblastí a možná si i v této souvislosti vybavíte film „Kokosy na sněhu“, který tímto stručným názvem jasně vystihuje podstatu dění úspěšné výpravy jamajských bobistů na zimní olympiádě v Calgary v roce 1988.

Každý z vás jistě ví, že palmy plodí velké a těžké kokosové ořechy, s velmi tvrdou a odolnou skořápkou, a pravděpodobně se také každý z vás již s tímto plodem setkal v přirozené podobě. Možná si však neuvědomujete, že kokos je jednou z nejvýživnějších potravin. Naštěstí je velice chutný, tím pádem se do jeho konzumace nemusíme nutit.

Ořechy dokážeme zužitkovat naprosto bezezbytku včetně skořápek, vzpomeňme kupříkladu elegantní ptačí krmítka nebo domečky pro malé hlodavce. My bychom se však rádi zaměřili na to, co se nachází uvnitř.

Velmi chutná a zdravá je kokosová voda. Je to čirá tekutina, která má největší výživovou hodnotu v okamžiku, kdy ořech dopadne na zem v době sklizně. Pro nás středoevropany to znamená jistou nevýhodu, ovšem stále tu máme to nejcennější, co se uvnitř ořechu nachází – dužina.

Dužina se zpracovává mnoha způsoby a každý z nich nám poskytuje obrovský přírodní potenciál:

Strouhaný kokos – jedná se o dužinu šetrně sušenou a jemně nastrouhanou, bez jakýchkoli přidaných konzervačních látek a dochucovadel.

Kokosová mouka – sušená dužina se tentokrát rozemílá na jemný prášek a ten lze využít v domácnosti při pečení sladkých zákusků a dezertů. Hodí se do těsta na palačinky, můžete ji dokonce přidávat i do směsi při pečení chleba v domácí pekárně. Obsahuje přirozený poměr vlákniny vůči ostatním složkám a tím pádem je velmi významná pro naše zažívání.

Kokosové mléko – to se získává rozmixováním čerstvé dužiny a jejím odstředěním. Je to skvělý prostředek proti překyselení organismu a pro dodání energie. Mnohem lepší volba, než běžné průmyslově vyráběné nápoje, např. cukrem slazené džusy.

Kokosový olej – vznikne lisováním dužiny a je to jeden z nejzdravějších olejů na trhu, ačkoli se o něm mohou zmiňovat některé zdroje, že obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin. Ty však naše játra metabolizují jinak – efektivně jako zdroj energie, nežli je tomu u jiných nasycených tuků, např. vepřového sádla.