Proč jsou jablka zdravá

Lidská moudrost vždy staví na vlastních zkušenostech a také na zkušenostech předešlých generací. V minulosti neměli lidé tolik technických prostředků, laboratorních přístrojů a metod, jimiž ověřovali pravdivost svých tvrzení, měli však velmi dobrou intuici, jakýsi vnitřní pocit, častokrát také přezdívaný jako „zdravý selský rozum“.

Ten jim mnohdy napovídal i v souvislosti s ovocem, pěstovaným v našich končinách – jablky. Jablko obsahuje tolik chemických sloučenin, že je ani současná věda nedokáže přesně zmapovat a extrahovat. To ovšem také není naším cílem, my bychom se měli zaměřit na to, jak jablka využít, aby byla maximálně prospěšná. 

Důležitý je zdroj

V dnešní době je velmi důležité dbát o to, odkud jablka pochází. Mnohé jabloně totiž rostou na nevhodně hnojené půdě a bylo zjištěno, že spousta jablek dodávaných do některých velkých marketů obsahuje např. velmi malé množství hořčíku, ve srovnání s dobou před cca 40 lety. Mnohem lépe jsou na tom plody v BIO kvalitě, kde se v sadech využívají přirozené pěstební postupy bez pesticidů, herbicidů a s kvalitními a především přirozenými hnojivy.

BIO jablečné pyré – nejlepší je chroupat jablka čerstvá, ale velký význam mají i jablečná pyré. Hodí se pro přípravu palačinek, zdravých obilných kaší např. s ovesnými vločkami, pro malé děti jako příkrm, anebo pro seniory či osoby s poškozením chrupu a se záněty v ústní dutině.

Jablečný mošt – vynikající zdroj výživy pro obyvatele mírného pásma již po staletí. Mošty se stáčely v domácnostech chudých lidí na venkově, dopřávali si je i bohatí průmyslníci, dříve byla zkrátka spotřeba moštu mnohem vyšší, než dnes. Dříve měl ovšem také mošt mnohem vyšší hodnotu ve srovnání s těmi dostupnými v obchodech. Proto máte-li zájem obnovit tuto prastarou tradici, dopřejte si mošt opět v BIO kvalitě z osvědčených zdrojů.