Dobře uvařená quinoa vás určitě osloví

Také patříte k lidem, co rádi objevují nové neznámé potraviny, jejich chutě a variace, ale zároveň se tak trochu obáváte výsledku vašeho snažení v kuchyni? Kupříkladu s takovou quinoou se vám to může stát docela snadno, přitom je opravdu škoda pokrm z této pseudoobilniny vyhodit vzhledem k enormnímu obsahu živin a značnému přínosu pro organismus. Jak připravit quinou, aby vám zachutnala, a aby vám byla i prospěšná ze zdravotního hlediska? Jak se vaří quinoa dlouho, a je k tomu zapotřebí něco speciálního?

Příprava quinoy není složitá, jen se nesmí zapomenout na některé důležité body.

Eliminace hořčin – v otázce mnoha strávníků, jak uvařit quinou, se objevuje i pasáž ohledně její hořkosti. Obecně se doporučuje nejprve před vařením jako součást quinoa přípravy semena namočit na deset až patnáct minut do vlažné vody a poté vodu slít a vařit je v nové vodě, anebo ještě lépe drobná zrnka spařit v cedníku horkou vodou.

Quinoa vaření – tento postup je velmi podobný vaření rýže. Odměříte dva objemové díly vody a nasypete do ní jeden objemový díl quinoy. Příprava quinoy pak nevyžaduje žádné další kroky, pouze vodu osolíte a přivedete k varu. Quinoa jak vařit je sice otázka, která vám může připadat složitá, ale vězte, že doba varu je přibližně stejná, jako u hnědé rýže, což také poznáte podle změknutí zrn. Quinou však nemíchejte v průběhu varu, ponechte ji sednout na dno a do vaření již dále nezasahujte. 

Vaření by mělo probíhat na mírném plameni přibližně 15 až 20 minut, podle množství výchozí suroviny a síly hořáku či plotýnky. V ideálním případě se většina vody vyvaří a zrnka jsou využitelná pro slané i sladké pokrmy. Quinoa se hodí do rizota, zeleninového salátu, nebo jako příloha namísto rýže či bulguru anebo kuskusu. Lze ji vmísit i do sladkých jídel, například jako součást nákypu s ovocem (jahodami či meruňkami) anebo s banánem, skořicí, lískovými či piniovými oříšky, doslazené kvalitním lučním medem.