🤒 Moc se omlouváme, ale z důvodu nemocí mohou být některé zásilky o pár dní zpožděné. Expedice zboží probíhá, ale bohužel v menší míře. Moc děkujeme za pochopení a důvěru. 🙂

Dýně, jak ji možná neznáte

Místo strašidelných vyřezaných výtvorů, což ostatně můžete rovněž udělat, tak se pojďme na chvíli zastavit v kuchyni. Tento zeleninový poklad můžete proměnit na kulinářský výtvor a o co víc, přinese vám totiž i velmi příznivé účinky pro tělo. S takovou dýní zacílíte přímo na vaše tělo a podpoříte štíhlou postavu. Je to celkem jednoduché, protože obsahuje především vodu a vlákninu. Také umí podpořit imunitní systém, vytvoří pořádnou zásobárnu betakarotenu a provitaminu A, který jak je známo, tak usnadní boj s různými infekcemi. Postará se velmi příznivě o pokožku nebo vaše oči, dokonce i o nevítanou depresi. V dýni je obsaženo mnoho dalších prospěšných vitamínů a zejména se jedná o vitamíny ze skupiny B – B1, B2, B3, nechybí velmi důležitý vitamín C a E.

Hokaido vede

Na trhu se většinou setkáte s dýněmi Hokaido, které jsou určeny rovněž i pro konzumaci. Pokud nemáte vlastní úrodu nebo někoho, kdo rád dýně rozdá, protože se mu na zahrádce dařilo, tak není problém si vybrat odpovídající velikost i v supermarketu nebo obchodech zaměřených na zeleninu, či farmářských nabídkách. Je sice spíše známá z kompotů, které se zavařovaly a nahrazovaly tak ananas, ale věřte tomu, že v kuchyni s ní uděláte hotové kouzlo. Výhodou je, že zrovna v jejím případě nemusíte slupku ani loupat, pokud tedy nechcete rovnou udělat strašidelnou lucernu přede dveře. Můžete z ní poté vyrobit chutné pyré, polévku, je chutná i ke grilování nebo na výrobu domácích chipsů. Její dužina má jemnou oříškovo medovou kaštanovou chuť.

Nabídka je bohatší

Vzhledem k tomu, že dýňové pokrmy získávají velkou oblibu, tak je poměrně složité někdy narazit na tento druh dýně, ale to vůbec nevadí. Vyzkoušet můžete muškátovou dýni, jejíž slupka vyniká přelivem barev od zelené až po oranžovo hnědou. Přirovnáním na chuť by se hodně podobala melounu Galia, ale pokud se rozhodnete pro tepelnou úpravu, tak raději zvolte chutnou zavařeninu, upečte si výborný koláč a nezklame vás v polévce. Takové univerzální použití má další druh dýně a tentokrát to bude máslová dýně, kterou bezpečně poznáte podle jejího tvaru, který vám bude připomínat hrušku.