Goji neboli kustovnice

Kustovnice čínská (Lycium chinanse) je známá také jako goji. To díky svému jménu v angličtině – goji berry. Proč vlastně tyto bobulky jíme? Proč nakupujeme goji sušené, drcené, v kapslích, tinkturách nebo džusech? A můžeme ho vypěstovat na české zahradě a jíst plody kustovnice čínské čerstvě utržené?

Zdravé a dobré!

Goji je moc dobré ve všech podobách. Každý si může vybrat takovou, která jeho chuťovým buňkám vyhovuje. Je to produkt zdravý a velice vhodný pro ty z nás, kteří potřebují shodit nějaké to kilo. Goji hubnutí pomáhá! Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Proto je také kustovnice čínská rostlinou po staletí používanou v tradiční čínské medicíně. Zde se využívá celá rostlina – plody, listy, kůra i kořen. Asi nejoblíbenější jsou plody, které se jedí jako ovoce čerstvé i sušené, přidávají se do různých pokrmů (kaší, polévek, dezertů, k masu). Šťáva z plodů kustovnice je chutná a dá se výborně kombinovat při přípravě nápojů se šťávou jiných ovocných druhů. Plody (čerstvé i sušené) i lístky se také používají k dochucení čaje. Lístky kustovnice mají jemné mátové aroma a dobře se hodí do zeleného čaje. Goji se v Asii říká „ovoce nesmrtelnosti“ a doporučuje se sníst ho denně hrstku (asi 30 sušených kousků). A dosáhnout tak pevného zdraví!

Goji obsahuje:

  • vitamíny (řady A, B, E, C)
  • minerály (vápník, železo, zinek, fosfor, selen)
  • stopové prvky
  • antioxidanty, které chrání před účinky škodlivých volných radikálů
  • polysacharidy, které posilují obranyschopnost
  • aminokyseliny a mastné kyseliny („omega“)
  • protizánětlivé látky

Vyroste i na naší zahradě

I u nás na české zahradě můžeme kustovnici čínskou úspěšně pěstovat. Pro rostlinu ale musíme vybrat místo, kde je hodně slunce. Potřebuje také dost prostoru – dosahuje výšky až 2,5 metru a do šířky nám vyroste až 3 metry. Jinak na pěstování náročná není. Dokonce jí vyhovuje chudší půda. Měla by být ale dostatečně propustná a spíše zásaditější. Kustovnice dobře odolává mrazu. V létě fialově kvete a pak se květy postupně proměňují na oranžové podlouhlé plody. Pokud chceme mít bohatou úrodu, musíme znát, jak u této rostliny provádět správně řez!

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení