I na jídle záleží

Spousta lidí jídlo zrovna moc neřeší. Hlavní je, zda ho člověk má, když dostane hlad, a zda mu toto chutná, případně se mu z něj přinejmenším nezvedá žaludek. A dál? Dál už nic. Pak se takové jídlo sní a život běží dál.

Určitě i vy tuto situaci znáte. Určitě i vám se stává, že se z některého z různých důvodů nestravujete tak, jak se říká, že byste se stravovat měli. Stalo se už docela běžným, že namísto slušného stolování jenom ‚v poklusu‘ něco zhltneme, a také je spíše pravidlem než výjimkou, že se nezajímáme moc ani o to, co jíme. Víme, co to je, víme, jak to chutná, ale složení takové potravy už nám uniká. Někdy nám přece na sledování podobných údajů nezbývá čas, někdy o to nemáme ani zájem a někdy snad přímo nechceme vědět, co že to konzumujeme. Protože někdy je lepší nevědět.

I když ve skutečnosti je to právě naopak. Ve skutečnosti je lepší vědět, co jíme. A to proto, že i složení naší stravy svůj význam má. I na tom záleží, jak na tom budeme zdravotně a jak dlouhý život budeme mít před sebou. Protože nedokonalost stravy, kterou jíme, nepůsobí problémy hned, ale jednoho dne na ně určitě dojde.

V otázkách stravování si tedy počínáme poměrně hloupě. I když se najdou i bílé vrány, většinou nejíme tak, jak bychom jíst měli. A to navzdory tomu, že je dobře známo, co nám škodí a co prospívá, i navzdory tomu, že máme možnost sehnat i to kvalitní, to, co dělá nám lidem dobře. A dokonce to dokonalé můžeme sehnat i na internetu a v jednom jediném e-shopu.

A tak se můžeme stravovat tak, jak chceme. Ale přece jenom neuškodí, když budeme jíst víc toho, co nám prospívá. Protože až se objeví špatnou stravou vyvolané problémy, bude už poměrně pozdě s tím něco udělat. Zatímco ti, kdo se správně stravují, kdo upřednostňují zdravou stravu, možná nikdy žádné potíže tohoto typu nezaznamenají.