Jáhly – tip na obohacení bezlepkového jídelníčku

Někteří lidé vůbec nemají tušení, co jsou jáhly. Odpověď na otázku „co to je jáhly“ je však velice jednoduchá – jde o vyloupaná zrníčka prosa, zbavená tvrdé povrchové slupky. Proso se přidává do krmných směsí pro ptactvo, protože je velmi výživné. Pochopitelně prospívá i člověku, a tak jsou jáhly považovány za jednu z významných bezlepkových obilovin. Pěstování prosa má v Evropě mnohaletou tradici, jáhly jsou známy také v Severní Americe a v Asii, kde se tato surovina zpracovává hlavně na mouku. Zajímavé je, že se nejedná přímo o obilovinu, ale je to druh traviny.

77

Největší podíl složení tvoří sacharidy, resp. škroby s dlouhým glukózovým řetězcem, zhruba deset procent proteinů, vláknina, a malé množství tuku. Jáhly mají nízký glykemický index a lze je podávat i diabetikům. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu a pro osoby trpící alergií na pšenici. Jsou doporučovány spolu s rýží jako vhodná potravina pro dietu při chorobách trávicího ústrojí – žaludku a tenkého a tlustého střeva, protože jsou lehce stravitelné a zároveň výživné.

Vysoká nutriční hodnota jáhel je také dána obsahem minerálů, vitamínů a fytosterolů – rostlinných antioxidantů. Najdete v nich vyvážený poměr vápníku a hořčíku, fosfor, draslík, mangan, vitamíny B1 – B6, vitamín K, vitamín E.

Na sladko i na slano

Z jáhel lze připravit velmi chutné dezerty s čerstvým nakrájeným ovocem, dochucené mletými oříšky. Mohou mít podobu nákypu, kaše, placek, mohou vytvořit základ polévek se zeleninou a houbami, anebo rizota. Jejich výhodou je neutrální chuť a tím pádem velká variabilita, co se týče skladby pokrmů, ostatně, prokazují to stovky různých receptů na internetu prokládané recenzemi a zkušenostmi strávníků.

Příprava samotných jáhel je velmi jednoduchá, stačí je v poměru dvou až tří dílů vody na jeden objemový díl jáhel pozvolna vařit na mírném plameni pod pokličkou, dokud se většina tekutiny nevyvaří, což je přibližně 20 minut.