Naši předkové sice neměli technické vymoženosti, ale o to více využívali svou intuici a darů přírody v podobě přirozených potravin. Mezi nimi bychom našli i superpotraviny, které se v běhu času z našeho jídelníčku vytratily, a dnes se opět dostávají do popředí zájmu.
Zapomenuté jáhly
Jáhly řadíme mezi obiloviny, a to velmi prospěšné, snadno stravitelné a vhodné i pro dietu při mnoha onemocněních, včetně redukční. Snadno se připravují, není nutné je namáčet a působí blahodárně na trávicí trakt. Lze je připravit na sladko jako dezert s ovocem, oříšky, oslazený medem, anebo jako přílohu k luštěninám, zeleninovým salátům a masitým pokrmům.
Jáhly jsou vyloupaná semínka prosa, která v sobě ukrývají přírodní bohatství ve formě minerálů a stopových prvků – vápník, křemík, hořčík, železo, selen, měď, fosfor, zinek, mangan a draslík. Obsahují převážně složité cukry – sacharidy s dlouhým řetězcem glukózy, které se pomalu štěpí a vstřebávají do krevního oběhu. Svůj význam mají i lehce stravitelné proteiny a vláknina, napomáhající trávicímu procesu a střevní peristaltice.
Semena prosa jsou velmi dobře stravitelná a vhodná, podobně jako rýže, pro choroby trávicího traktu. Mají velmi nízký glykemický index a jsou bezlepková, proto jsou ideální potravinou pro osoby přecitlivělé na obilný lepek a také pro diabetiky. Jáhly spolu s rýží si oblíbili zejména sportovci, a to včetně silových disciplín, kteří touto formou doplní po tréninku energii a zároveň dodají potřebné bílkoviny.
Proces vaření trvá pouhých 20 minut, vaří se v mírně osolené vodě v poměru na jeden díl jáhel dva díly vody. Před vařením se doporučuje spařit je vroucí vodou, tím máte jistotu, že nebudou hořké. Uvařenou obilovinu pak můžete využít na slané i sladké pokrmy, např. dezerty, kaše, koláče, karbanátky, nákypy. Mohou posloužit jako příloha k masitým i bezmasým jídlům, případně jako zavářka do polévky.