Jáhly jako součást dietního jídelníčku

Také hledáte vhodný zdroj celozrnných obilovin, aby vás nenadýmal a byl dobře stravitelný, aby byl výživný a chutný a zároveň bezlepkový, aby jej bylo snadné připravit a aby také nebyl předražený, jako mnohé rádoby značkové potravinářské výrobky?  Pak obraťte svou pozornost na jáhly.

Co jsou jáhly a proč vám je doporučit do každodenního jídelníčku?

Jáhly objevíte docela často v zimním období v krmítkách pro ptactvo. Lidé jim sypou krmné směsi obilovin, mezi nimiž jáhly obvykle nechybí. Jsou to vlastně velmi drobné kuličky vyloupaného prosa, což je bezlepková obilovina, která se pěstuje i v tuzemských podmínkách. Proso pochází z Asie a do Střední Evropy se dostalo již před staletími, načež se zařadilo mezi nejoblíbenější obiloviny, a to z následujících důvodů:

Neobsahují gluten – o glutenu neboli lepku jsme se již v úvodu zmínili, ale sluší se tuto informaci znovu připomenout, protože jáhly jsou nejvhodnější obilovinou pro přípravu bezlepkových sladkých moučníků, dezertů, dortů, zmrzlinových pohárů, pudinků a dalších dobrot, čímž nemusí být strávníci na bezlepkové dietě ochuzováni o sladkou chuť a něco na zub. I bez lepku se dá dobře žít a nestrádat.

Proso urychluje léčbu trávicího traktu – na mnoho chorob trávicího traktu lékaři doporučují šetrnější obiloviny, jako jsou piškoty nebo suchary, jenže ty se vyrábí z bílé mouky, sice bez vlákniny, ale také ochuzené o živiny. Paradoxně tím sice ulevíte trávicí sliznici, ale zároveň okrádáte organismus o minerály, které jsou zapotřebí k neutralizaci odpadních kyselin z bílé mouky. Zkuste to raději s kuličkami jáhel, které můžete rozvařit i na kaši, a ta je velmi dobře stravitelná a vhodná i pro mnoho dietních režimů.

Zahřívající potravina – jednou z mála obilovin, které zahřívají trávicí cesty, a posléze i ostatní části těla, jsou právě jáhly. Významně se tím zvyšuje jejich stravitelnost a léčebný efekt pro většinu civilizačních onemocnění, která souvisí s nevhodně poskládaným jídelníčkem. Budou prospěšné lidem s chorobami srdce a cév, mozku a nervové soustavy, pacientům s diabetem, ale i s rakovinou.