Jak a čím zahnat „mlsnou“

Také vás občas, nebo i častěji, honí mlsná, a nevíte, čím ji zahnat? Máme pro vás několik tipů, jak by to mohlo zafungovat:

Gouda sušenky – sýr Gouda je velmi chutný a mohli byste si jej dopřát například posypaný na celozrnné těstoviny, ovšem to není jediná možnost, kde Goudu využít. Vyrábí se z ní i skvělé sušenky, výživné a zdravé. Základ tvoří pšeničná mouka a uleželý sýr, a celé to doplní přepuštěné máslo Ghí, případně nějaká další ingredience, například chilli papričky. Dobrou chuť!

Granola – něco pro mlsné jazýčky. Je to zapečená směs obilných vloček, ořechů, květového medu a sušeného ovoce, například brusinek, posypaná skořicí. Nikde žádný cukr ani jiný konzervant a podobná chemie. Zapékaná granola je ideální zejména pro chladná roční období, a to pro jakoukoli příležitost doma, v zaměstnání nebo na cestách.

Lyofilizované ovoce – jak uvítat návštěvu, než připravíte obložené chlebíčky? Zkuste to s miskou plnou lyofilizovaného ovoce. Takto vysušené plody jsou plné vitamínů a jsou zdravější, než ovoce sušené teplem. Můžete si dopřát i takové kousky, které byste teplem ani neusušili, například maliny nebo borůvky či jahody. Velmi chutné jsou i brusinky, banány, višně, černý rybíz a broskve.

Kuskus – nechcete čekat půl hodiny, než se začne vařit voda na těstoviny? Pak si zalijte kuskus pouze vroucí vodou z rychlovarné konvice a vyčkejte deset minut, než nabobtná. Tato těstovina je oblíbená zejména v čajovnách na sladký i slaný způsob. Kuskus můžete ochutit čímkoli a podávat jej třeba vaší návštěvě, když zrovna nemáte při ruce nachystané žádné jiné občerstvení.

Palačinky – vyrobit palačinky není žádná věda. Jde to i bez mléka a vajec. Budete k tomu potřebovat pouze hladkou celozrnnou pšeničnou mouku (špaldovou raději ne), hrst ovesných vloček a kvalitní filtrovanou vodu. Můžete přisypat i trochu vanilkového pudinku a na závěr špetku mořské soli. Směs rozšleháte ponorným tyčovým mixérem do hladka a můžete začít smažit na nepřilnavé pánvi s trochou panenského řepkového oleje lisovaného za studena. (Řepkový olej je ideální, protože je pachově neutrální a navíc vám dodá potřebné nenasycené kyseliny omega-3). Hotové palačinky podávejte například s kysanou smetanou, bílým jogurtem nebo kefírem, a potřete i vrstvou domácího kvalitního džemu. Další možností je mazat palačinky vhodnou slanou pomazánkou, například česnekovou nebo sýrovou.