Každý rok na jaře vidíme, jak mnohá pole zežloutnou řepkovými květy. Faktem je, že řepka olejná se stala naší nejčastěji pěstovanou plodinou, především proto, že poskytuje velké zisky. A jak již název napovídá, používá se pro přípravu oleje.
Ačkoliv to možná většina lidí neví, větší část tohoto produktu jde na výrobu motorového oleje, z té menší se pak vyrobí stolní. Ten pak najdeme prakticky v každém obchodě. Jeho nespornou výhodou je pak nízká cena. Kvůli ní se mu však lidé vyhýbají, neboť věří, že řepkový olej zdraví poškozuje.
Je pravdou, že se jedná o rostlinný olej. To znamená, že obsahuje i tělu prospěšné látky, jako jsou esenciální mastné kyseliny. Jistě, jeho nutriční hodnota není nijak vysoká, avšak za vyloženě škodlivý jej takto označit nelze. Koneckonců, kdyby ano, neprošel by testy a nemohl by se prodávat.
Problém ovšem je, že při pěstování řepky se používá těžká chemizace. Jedná se především o nejrůznější postřiky proti škůdcům, ale také hnojiva. Tyto látky pak do sebe rostlina vstřebá, a následně se dostanou i do výsledného produktu, tedy oleje. Znamená to tedy, že bychom se jej měli bát?
Ne tak docela. Předně jsou koncentrace těchto škodlivých látek v povolených limitech. Pokud jej tedy nebudeme pravidelně dlouhodobě požívat velké množství, je nepravděpodobné, že by měl nějaké vážné zdravotní následky.
Dále je nutné vzít v úvahu fakt, že se tento typ oleje nejčastěji používá ke smažení. Tento proces pak zničí nejen většinu prospěšných látek, jako jsou vitamíny, ale také mnohé škodliviny.
I přes to vše je však nutné mít na paměti, že se jedná o nejméně kvalitní olej dostupný na našem trhu. Proto se i zde vyplatí raději investovat do kvality. Věřte, že cena nebude o tolik vyšší, a vaše tělo i kuchyně vám rozhodně poděkují. Přeci jen, proč zbytečně dávat tělu něco, co mu příliš nesvědčí, když stačí obětovat pár korun za kvalitnější potravinu, že?