Sezamový olej: vlastnosti a použití

Sezamový olej extrahovaný ze semen rostliny sezamu je především bohatý na kyselinu olejovou a kyselinu linolovou a četné minerály, jako je fosfor a vápník, dobré pro prevenci osteoporózy. 

Vlastnosti a výhody

Sezamový olej je bohatý na kyselinu olejovou a kyselinu linolovou jako zdroj esenciálních mastných kyselin omega 3 a 6.

Sezamové semínko je zdrojem mnoha minerálních solí, jako je železo, fosfor, hořčík, měď, kyselina křemičitá, a především vápník a další stopové prvky. Silná přítomnost vápníku a minerálů z něj činí dobrý doplněk pro rostoucí děti a starší lidi, aby se předešlo chorobám, jako je osteoporóza.

Obsahuje vzácné vitamíny s převahou vitamínů A, E a skupiny B (B1, B2, B3). Nakonec obsahuje osm esenciálních aminokyselin důležitých pro mozek.

Jaké má sezamový olej použití

Sezamový olej se používá jako protizánětlivý prostředek pro pokožku. Má také antivirové a antibakteriální vlastnosti, díky nimž je účinným prostředkem proti patogenům jako jsou streptokoky a stafylokoky.

Přítomnost antioxidantů kromě záruky trvanlivosti produktu, přináší také účinnou zbraň proti volným radikálům, způsobujícím stárnutí buněk. Pro použití v potravinách je doporučené množství kolem 2 polévkových lžiček denně k dochucení pokrmů, nejlépe ke konzumaci bez tepelné úpravy, aby došlo k zachování všech dobrých vlastností.

Sezamový olej ve výživě

Sezamový olej se používá v kuchyni v mnoha typických indických a jihoasijských pokrmech, které se používají také v Číně a Japonsku, a to hlavně na ryby a zeleninu. 

Sezamový olej vstoupil také do středomořské kuchyně a je konzumován surový jako kořenící olej na saláty, těstoviny, rizoto, a dokonce i v receptech na dezerty.

Semena lze pražit a jejich vymačkáním získáte intenzivnější barvu a chuť oleje, který se běžně používá v čínské a korejské kuchyni ke zlepšení chuti pokrmů.

Další použití sezamového oleje

Vnější použití pomáhá přímými aplikacemi snižovat lupy, regulovat akné a zpevňovat pokožku obličeje a těla. Některé kosmetické výrobky, jako mýdla a šampony obsahují sezamový olej. Sezamový olej je navíc vynikajícím základem jako masážní olej, který se odpradávna používá hlavně v Indii.  Aplikuje se přímo na pokožku, když je zarudlá v důsledku různých příčin, jako jsou: spálení sluncem, záněty, ekzémy, opruzeniny, a dokonce podráždění od plenek u dětí.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení