Jak si osladit život zdravěji?

Nadměrná konzumace bílého rafinovaného cukru může vést k řadě zdravotních problémů nebo způsobovat závislost. Naštěstí existují i další a zdravější alternativy, které nám život osladí stejně dobře. Znáte je?

Bílý cukr neobsahuje bílkoviny, vitamíny ani minerály. Všechny jeho prospěšné látky totiž mizí při rafinaci, díky které má cukr charakteristickou bílou barvu. Jedná se tedy o sladký prášek bez jakýchkoliv dalších přidaných hodnot. Jeho nadměrná konzumace je pro lidský organismus škodlivá, přináší s sebou řadu zdravotních problémů a má na svědomí vznik civilizačních chorob. Cukr se velmi rychlé vstřebává a zároveň velmi rychle mizí z krevního řečiště. Právě díky tomu můžeme po jeho konzumaci velmi rychle pociťovat hlad. Naštěstí existuje řada alternativ, jak sladkost cukru nahradit.

Dříve či později si na sladkou chuť vypěstujeme závislost, jelikož cukr konzumuje i ve výrobcích, u kterých bychom na první dobrou cukr nečekali. Je tedy velmi těžké jeho konzumaci předcházet.

Stévie

Jedná se o přírodní sladidlo, které se získává z listů jihoamerického keře. Stévie je asi 200x sladší než běžný rafinovaný cukr, neobsahuje žádné kalorie a nehrozí tak přibírání na váze. Toto přírodní sladidlo podle nejnovějších studií není našemu tělu škodlivé jako cukr, ale naopak mu prospívá. Je zapotřebí si však zvyknout na hořkou pachuť, která je pro stévii tolik typická a nemusí být po chuti každému.

Kokosový cukr

Kokosový cukr neprochází rafinací, a proto není ošizen o živiny. Toto sladidlo má navíc nižší glykemický index než bílý rafinovaný cukr, přesto se jeho konzumace nedoporučuje lidem trpící diabetem. Kokosoví cukr zdraví diabetika sice může ovlivnit, ale pro jedince bez vážnějších komplikací je zdravější formou sladidla, které vás překvapí svou nezaměnitelnou vůní a chutí. Přesto platí, že sladit by se mělo s mírou.

button_kupte-zde