Kokos je jednou z nejznámějších tropických rostlin. Avšak navzdory svému jménu, kokosový ořech, se ve skutečnosti o ořech nejedná, i když by nás jeho pověstná tvrdá slupka mohla splést. Ve skutečnosti jde o ovoce.
To se stalo běžně dostupným i u nás. Koupit jej můžeme prakticky v každém obchodě, zvláště pak před Vánoci. Avšak jeho produktem zdaleka není jen ořech samotný. Pozornost si zaslouží i šťáva, která se nachází uvnitř. Pro svou bílou barvu je nazývána kokosové mléko, ačkoliv se samozřejmě o mléko v klasickém slova smyslu nejedná.
Pokud bychom jej však chtěli sami extrahovat z kokosu, pak máme většinou smůlu. Dlouhou cestou k nám totiž obvykle ořechy vyschnou dříve, než se k nám dostanou. Žádnou šťávu z nich proto nedostaneme.
Přesto nemusíme zoufat. Můžeme jej totiž koupit samostatně, i když tak často na něj v obchodech nenarazíme. Je to proto, že většině lidí příliš nechutná. Avšak je fakt, že pití není jediné pro kokosové mléko využití. A zde jej právě najdeme nejčastěji.
Tím hlavním, kde se používá, je v současné době kosmetika. Najdeme jej v nejrůznějších krémech, které mají zklidnit či zvláčnit pokožku. To je možné díky jeho esenciálním olejům, které kůži zvláční. Díky tomu pak bude pevná a hebká.
Najdeme jej i v některých vlasových produktech, jako jsou šampóny či kondicionéry. I tady má za úkol dodat vlasům hebký, nadýchaný vzhled.
V neposlední řadě je pak součástí mnohých potravin. Těm dodává svou typickou chuť, ačkoliv v naší kuchyni s ním prozatím příliš pracovat neumíme. V tropických oblastech, odkud pochází, je však kokosové mléko jedním ze základů kuchyně.
Samozřejmě jej můžeme pít i syrové. Ačkoliv pak některým lidem chvíli trvá, než si na jeho chuť zvyknou, věřte, že to nakonec za to stojí. Přeci jen, rozhodně se jedná o velmi užitečné ovoce. Byla by tedy škoda jej nevyužít.