Jaké známe bezlepkové obiloviny

Obilný lepek představuje pro mnoho lidí vážný zdravotní handicap. V České republice se to týká několika desítek tisíc dospělých i dětí. Jedná se buďto o celiakii, potravinovou alergii na lepek, anebo o neceliakální intoleranci lepku.

Obiloviny, které lepek obsahují, jsou žito, pšenice včetně špaldy, ječmen a některé odrůdy ovsa neoznačené jako bezlepkové. Jsou to ovšem nejen tato obilná zrna, ale i mouka a produkty jejího průmyslového zpracování, tedy např. těstoviny, strouhanka (včetně smažených řízků a sýru), většina strojově vyráběných sušenek a oplatek, preclíků, slaných tyčinek, a samozřejmě housky, rohlíky, chléb, bagety atd.

Bezlepkové obiloviny

Bezlepkový oves – některé odrůdy ovsa, certifikované jako bezlepkové, jsou vhodné i pro přísný dietní režim.

Rýže – všechny druhy rýže na našem trhu jsou přirozenou bezlepkovou potravinou. Výhodou rýže je její výborná stravitelnost a využití i v případě dietního režimu chorob trávicího ústrojí. Hodnotnější je hnědá rýže, která není zbavena povrchové slupky, v níž se nachází většina cenných minerálů a vitamínů.

Kukuřice – kukuřice v podobě vyloupaných zrn a také průmyslově zpracovaných lupínků a kukuřičné mouky je rovněž přirozeně bezlepková.

Pohanka – jedná se o „pseudoobilovinu“ bez obsahu lepku, která je velmi dobře stravitelná, a ze všech obilovin se nejrychleji připravuje. Stačí ji bez namáčení jen dvě minuty povařit a nechat „dojít“ v hrnci přiklopeném pokličkou zhruba 20 minut. Je ceněna pro svou vysokou nutriční hodnotu, zvláště díky obsahu minerálů, vitamínů B a rutinu.

Quinoa – exotická travnatá rostlina plodí drobná semínka, která se připravují podobně, jako rýže. Staří Inkové ji považovali za „energii života a matku obilovin“, v Jižní Americe ji lidé znají několik tisíc let a k nám do Evropy dorazila teprve nedávno. Má velmi vyvážené složení včetně vitamínů skupiny B a vyniká vyšším obsahem hořčíku, mědi, fosforu a železa. Lze ji konzumovat po celý rok, zvláště pak v horkém letním období, jako zdroj příjmu hořčíku, jehož vyšší obsah najdeme např. i v oříšcích a olejnatých semenech.

68