Jíst nezdravě se nevyplácí

Je už velmi dobře známo, že jsou tu potraviny, které nám prospívají, stejně jako ty, jež jsou nám spíše nebo i vysloveně škodící. Všichni už jste jistě slyšeli nějaké ty rady, doporučení, co byste měli upřednostňovat a čemu se naopak vyhýbat, a zřejmě víte aspoň v hrubých obrysech i to, čím nám něco z naší stravy může škodit.

Určitě už jste slyšeli, že bychom měli jíst méně tuků, že bychom neměli tolik solit, sporná je někdy i záležitost éček a konzervantů a podobně. Určitě už jste to slyšeli, ale řídili a řídíte se tím? Obávám se, že v mnoha případech spíše ne. Nebo rozhodně ne. Protože jsme my lidé už takoví. Když si něco oblíbíme, když nám něco zachutná, živíme se tím bez ohledu na to, jaký to na nás má dopad. A ono to nezdravé chutná často víc.

Víme tedy, jak na zdravé stravování. Aspoň minimální povědomí o tom máme. Ale ignorujeme to. K čemuž nás vede pochopitelně nejen to, že nám něco chutná a něco ne. Důvodů, proč se stravujeme nezdravě, bývá víc. Některé z takových důvodů mají své určité opodstatnění, jiné ne. Někdo třeba neakceptuje skutečnost, že ho to nezdravé nasycení se vyjde levněji než to zdravé, což lze v dnešní době zdražování všeho možného chápat, někdo naopak frajersky tvrdí, že ‚se nebude živit nějakým zrním jako slepice‘…

Prostě víme, jak se máme v ideálním případě stravovat, ale mnohdy to nedodržujeme. A někdy více a někdy méně si tím škodíme. A přitom je to úplně zbytečné. Protože jsou zdravé potraviny v té nejvyšší kvalitě snadno a docela levně dostupné, a to i na internetu. Kde můžeme najít i e-shop, který se na toto specializuje a v němž můžeme najít na jediném místě hodně širokou nabídku toho, co nám lidem prospívá. A když je tak snadné si zdravé potraviny pořídit, měli bychom jim přece jenom dát šanci. V našem vlastním zájmu. Protože zdraví máme jenom jedno a neměli bychom si ho tak zbytečně poškozovat.