Kaše z obilovin byste měli střídat

Jestliže nakoupíte dvacet kilo ovesných vloček a počítáte s tím, že jimi budete krmit celou rodinu po dobu jednoho roku, pak to není příliš moudré rozhodnutí. Ovesné vločky jsou sice velmi výživné, ale mnohem větším přínosem je obiloviny střídat, abyste využili jejich obecný potenciál. Každá z nich přece jen obsahuje některé odlišné prvky, s nimiž potlačíte jednotvárnost a poskytnete vašemu tělu více příležitostí k regeneraci.

O obilných kaších je známo, že mají omlazující účinky, a mohou vám pomoci prodloužit život o desítky let. Skvělou volbou pro každodenní využití je i vícezrnná kaše, složená ze směsi obilovin, které jsou pro strávníky v naší zemi tou nejlepší volbou – žito, ječmen, oves, pšenice, jáhly a kukuřičná krupice.

Vícezrnnou kaši lze dochutit medem, rostlinnými sirupy, ovocem, oříšky a semínky, anebo si na ní pochutnat ve slané podobě, například s vařenými luštěninami a zeleninovým salátem.