💰 Black Friday dorazil i k nám. Nakupujte za velkoobchodní ceny. U většiny zboží nyní nabízíme velkoobchodní ceny pro všechny. Black Friday trvá do nedělní půlnoci (30.11). 💶

Kešu jako pamlsek a prospěšná pochoutka

Kešu vypadají jako malé ořechy podobné fazolím. Zařazení mezi ořechy už je tak vžité, že se běžně vyskytují v obchodech v tomto sortimentu. Jsou asi 2–4 cm dlouhé. Semeno uzavřené uvnitř skořápky má bílo-žlutou barvu a vyznačuje se sladkou a mastnou chutí.

Kešu ořechy a konzumace

Na rozdíl od ostatních ořechů, obsahují kešu ořechy vysoké procento tuku. Proto je na místě jejích konzumaci omezit pouze na menší množství. Obsahují také různé prospěšné minerály, jako je zinek a selen. Jsou také bohaté na vitamín E a podobně jako celá skupina ořechů, mají vysoký obsah vlákniny. 

V Evropě se kešu ořechy prodávají v pražené, nikoli surové formě. Podobně jako ostatní ořechy, lze kešu konzumovat jako pochoutku anebo je používat jako přísadu k vaření. 

Z kešu ořechů je možné extrahovat kořenící tuk zvaný kešu olej. Používá se hlavně v Jižní Americe a je velmi podobný mandlovému oleji.  

Nutriční vlastnosti kešu

Navzdory vysokému obsahu kalorií jsou kešu ořechy považovány za ceněnou potravinu, a to na základě množství „zdravých“ tuků, které představuje přibližně 49% jejich celkové hmotnosti. Také obsahují 35% bílkovin a 16% sacharidů. Kešu ořechy neobsahují laktózu ani lepek.

Za zmínku stojí kromě vitamínu E i množství vitamínů řady B (B1, B2, B6), vitamín K a kyselina listová. Z minerálních látek kromě zmíněného zinku a selenu dodají do organismu železo, hořčík, fosfor a draslík.

Proč si kešu dopřát

A jaké mají kešu ořechy účinky na náš organismus?

Kešu ořechy jsou spíše tučným pokrmem, ale jsou bohaté na sacharidy a bílkoviny.

Kešu by měly být vyloučené z nízkokalorické stravy pro redukování hmotnosti. V běžné stravě se doporučuje konzumace malého množství místo svačinky. Vzhledem ke značnému podílu omega 6 (zejména kyseliny linolové) by kešu ořechy mohly mít pozitivní roli proti určitým metabolickým problémům. Hojné množství vlákniny z nich dělá dobré preventivní jídlo proti zácpě. 

Díky vysokému obsahu vitaminu E a polyfenolů mají kešu ořechy vynikající antioxidační vlastnosti. 

Pražené kešu ořechy jsou vhodné pro osoby s veganskou a vegetariánskou stravou.

button_kupte-zde