Jak všichni dobře víme, je vztah lidí k mléku v různých etapách života různý. Ve věku nejútlejším je pro nás přinejmenším to mateřské nezbytné, pak se nad ním ale nejednou počneme ošklíbat a nejednou si k němu vypěstujeme i celoživotní odpor. A pro ty, jimž mléko už na první pohled neimponuje, tento text určitě není. Ti se nejspíše nenechají ke konzumaci něčeho takového přemluvit. A to ani když je to prospěšné a vlastně nemusí jít ani o mléko jako takové.
Ovšem co když by někdo mléko konzumoval rád, jenže ho prostě pít nemůže? Co třeba ti, kdo mají problémy s trávením laktózy, tedy s využitím kravských mléčných produktů? Nebo co když se někdo cíleně vyhýbá živočišným produktům?
Ani ti posledně zmínění už v dnešní době litovat nemusí. I pro ně se tu řešení najít dá. A tím je například kokosové mléko. Jakkoliv se toto totiž nedojí, nýbrž se vyrábí z čerstvé dužiny kokosových ořechů, může klasické mléko nahrazovat. A to nejenom podobným vzhledem.
Když si dnes někdo pořídí kokosové mléko v konzervě nebo v instantní podobě, může si nejen přijít na své, ale také prospět svému zdravotnímu stavu. Tato bílá krémová kapalina s intenzivní vůní a chutí totiž obsahuje zdravé tuky, jež jsou dobře stravitelné, stejně pak z této získávají její konzumenti třeba i kyselinu laurovou, prospívající lidské imunitě, i cenné vitamíny a minerály typu vápník, draslík, železo, mangan, měď, fosfor a podobně.
A tak kokosové mléko účinky, jež toto má, pomáhá při anémii, vysokém krevním tlaku a vysoké hladině cukru v krvi a prospívá i kostem i kůži. A to ať už se toto používá přímo nebo se využije k přípravě především sladkých pokrmů, respektive asijských jídel, hlavně omáček.
Kokosové mléko je prostě dokonalou náhradou mléka kravského, a to ať už je sušené nebo konzervované. A prospívá nejen lidskému zdraví, ale i ekologii. A vzhledem k jeho ceně si ho může dovolit snad každý.