Kombucha není houba, i když tak vypadá

Také jste si někdy položili otázku: „Kombucha co to je?“

Když se v devadesátých letech poprvé na našem trhu objevila Kombucha, v některých lidech nebudila důvěru, neboť se rozneslo, že se jedná o jakousi houbu, o jejíž případné toxicitě není nic známo. Toto je ale pouze pověra a kombucha nemá s houbou nic společného, pouze může připomínat svým tvarem některé choroše nebo ryzce. Ve skutečnosti se jedná o lehce fermentovaný nálev zeleného nebo černého čaje. K fermentaci se využívají speciální, zdraví prospěšné bakterie, jejichž kolonie můžete na trhu objevit pod názvem SCOBY (zkratka Symbiotic Culture Of Bacteries and Yeasts).

Jak se vlastně tento název správně vyslovuje – původní termín je odvozený od Japonštiny, a zní „kombuča“, ovšem povolená je i výslovnost „kombucha“. Fermentovaný nápoj zakoupíte v obchodech pod oběma názvy, a stále se jedná o jeden a tentýž výrobek.

Co je to funkční potravina

Pojem „funkční“ se vžil zejména v odvětví sportu a outdooru, a označuje se jím speciální oblečení, které napomáhá přirozeným funkcím organismu adaptovat se na pohybovou zátěž. Funkční potravina se v tomto směru shoduje s tím, že napomáhá našemu tělu lépe využít ze stravy dostupných živin, a transportovat je do všech potřebných buněk.

Funkční potraviny bývají zpravidla čistě přírodního původu, ovšem s vyšším potenciálem působnosti, než běžná strava. Jsou to například adaptogenní bylinky (Ženšen, Ashwagandha) a také fermentované výrobky, například Tempeh, Pickels, anebo velmi rozšířené a známé kysané zelí. Kombucha je rovněž zařazena do této kategorie, neboť samotné bakterie jsou zdraví velmi prospěšné, a to tím, že působí jako probiotika ve střevech, a zároveň rozkládají živiny z čajového odvaru ne lépe využitelné složky.

Kombucha je vhodná i pro malé děti (od tří  let), těhotné budoucí maminky, ženy při kojení a také pro seniory. Nápoj je možné užívat po celý rok, ovšem pro běžný pitný režim se doporučuje jej střídat s nefermentovanými zdroji, jako jsou minerálky, pramenitá voda a ovocné či zeleninové čerstvě lisované šťávy anebo sirupy.