Kouzlo sušených meruněk

Mít svou vlastní zahradu u domu nebo rekreační chaty je velká výhra a bonus k tomu je vědět, co na té volné ploše vysadit. Moudří lidé by vám poradili rozdělit parcelu na část okrasnou a užitkovou, aby to lahodilo vašim očím, duši i žaludku. A v té užitkové části kromě mrkve, cibule, rajčat, kedluben a okurek byste měli mít alespoň jednu malou jabloň a meruňku.

Jablka a meruňky patří k nejzdravějším druhům ovoce, zrajícího v mírném pásmu, plně zralé meruňky jsou navíc tak chutné, že jim stěží odoláte. Perfektně zasytí, získáte spoustu energie a můžete s nimi přispět i k dlouhověkosti.

Omlazující a regenerační účinky meruněk byly prokázány u některých asijských národů, které je konzumují denně, ať už čerstvé nebo sušené, případně zpracované na džem. A mít takový léčebný prostředek, který dopřeje chuťovým receptorům slastný zážitek, je přece obrovská výhoda.

Meruňky jsou superpotravina

Do kategorie superfoods se zařazují jen některé druhy ovoce a meruňky tam bezesporu patří. Každý plod v sobě koncentruje obrovské množství antioxidantů, zejména vitamínu C, vitamínů B a karotenoidů, potřebných pro tvorbu vitamínu A. Účinek karotenoidů ještě zesiluje zvýšený obsah mědi, hořčíku a železa, tyto prvky působí synchronně a v lidském organismu dělají doslova divy – výrazně odkyselují a zbavují toxických látek z krve a trávicího traktu, podporují tvorbu červených a bílých krvinek a krevních destiček, zlepšují zrak, zklidňují rozbouřené emoce, pomáhají při depresích, příznivě působí na imunitní systém a zlepšují kvalitu spánku a tím pádem i buněčné regenerace.

Tyto mimořádné vlastnosti oranžových plodů jsou jedním z důvodů, proč se kupříkladu horalé z Pákistánu dožívají i sto třiceti let a hlavně bez civilizačních nemocí, zejména obezity, diabetu, infarktů, mozkových mrtvic, alergií a rakoviny.

button_kupte-zde