Kukuřičné těstoviny – alternativa pro celiaky

V České republice se každý rok prodá přibližně osm a půl kilogramu těstovin na osobu (včetně kojenců a batolat). Statistické údaje přitom uvádí, že na konci éry socialismu byla roční spotřeba těstovin sotva poloviční. V tomto enormním množství převažují těstoviny pšeničné, žitné a ječné, tedy s obsahem lepku.

Lepek je jedním z nejagresivnějších alergenů a diagnóza celiakie je natolik závažnou civilizační chorobou, že výrazně mění kvalitu života a zasahuje do osobního komfortu. Počet pacientů s celiakií od roku 2000 vzrostl o sto procent a tento rostoucí trend bohužel pokračuje i nadále. Není tedy vyloučeno, že to zasáhne i někoho z vašich blízkých, ve vaší rodině, mezi příbuznými a kamarády.

Nabídněte jim alternativu – kukuřičné těstoviny

Kukuřičné těstoviny dieta je výraz, který by vás mohl zajímat u obohacování jídelníčku při bezlepkové dietě. Kukuřičné těstoviny mohou spolu s ostatními bezlepkovými produkty přispět k širšímu spektru povolených potravin, s nimiž bude onemocnění lépe zvladatelné, a hlavně jej bude možné úspěšně léčit.

Kukuřice je dobře stravitelná – těstoviny s glutenem (lepkem) se tráví obtížněji, a jde-li o výrobky z bílé mouky (necelozrnné), nepřináší našemu zdraví v podstatě žádné podstatné benefity, spíše naopak přispívají k blokování trávicího procesu a ulpívání lepku na střevních stěnách. S kukuřicí se tohoto problému snadno zbavíte a navíc kukuřičná zrna neobsahují mnoho tuku, tím pádem nejsou tak kalorická.

Alternativa celozrnné pšenice a žita – kukuřice pěstovaná v BIO kvalitě a bez toxických látek GMO může přispět výrazným podílem k bezlepkové dietě, která je zároveň velmi výživná a sytá. Doplníte do organismu kromě proteinů a sacharidů i vitamíny, stopové prvky a minerální sloučeniny, což do jisté míry dokáže zastoupit i nejoblíbenější surovinu pro výrobu těstovin s obsahem lepku – žita a pšenice.