Kurkuma chutná i pomáhá

Znáte kurkumu? Možná ji míváte pravidelně na talíři, jen o tom nevíte. Kurkuma je totiž důležitou součástí kari – populární směsi koření, nicméně využívat ji můžete i samostatně. Nejenže skvěle chutná, ale zároveň prospívá lidskému zdraví.

36

Pokud se tedy ptáte, co je to kurkuma, pak byste měli vědět, že se jedná o koření vyráběné z oddenků kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Ty se nejdříve suší, a poté melou na jemný prášek. Kurkumovník je doma v jižní Asii, a přirozeně na něj tak narazíte v jídlech indické, thajské a indonéské kuchyně. Ovšem stále více oblíbená je kurkuma i u Čechů.

Co je kurkuma na talíři poznáte především díky její sytě oranžové barvy. Kurkuma intenzivně barví, a proto není divu, že se s oblibou využívá jako barvivo. V Asii si ji lidé od nepaměti využívali také jako líčidlo a byla součástí náboženských obřadů. U nás se využívá k barvení pouze v potravinářství a s pomocí kurkumy si svá jídla můžete příjemně zpestřit i vy. Oblíbené je především barvení rýže, která díky kurkumě získává výraznou žlutou barvu.

Kurkuma se skvěle hodí do celé řady různých jídel. Má zemitě kořenitou vůni a mírně štiplavou chuť. Doma ji výborně využijete k přípravě ryb a jídel z kuřecího masa, k dochucení omáček, rýže anebo třeba pokrmů z luštěnin.

Kurkuma chutná a posiluje zdraví

Nicméně kurkuma se vám bude hodit nejen v kuchyni. V Asii se používá více než deset tisíc let nejen do jídel, ale také ve starobylé ájurvédě i v tradiční čínské medicíně – a to pro její povzbudivé účinky na lidský organismus. Výborně se hodí na podporu trávení. Navíc jako antioxidant podporuje imunitu člověka. Používá se také pro své protizánětlivé účinky a na podporu krevního oběhu a celkově kardiovaskulárního systému.

Kurkumu v obchodě seženete snadno, nicméně můžete si ji vypěstovat i doma – jedná se o dekorativní pokojovou rostlinu.

button_kupte-zde