Kurkuma není jen výborné koření, ale zároveň i prostředek přírodní medicíny, který podpoří vaše zdraví. Díky jejím blahodárným účinkům se rozhodně vyplatí zařadit kurkumu do běžného jídelníčku.
V tom vám jistě pomůže i to, že má díky svým vlastnostem výborné využití v kuchyni. Má zemitě kořenitou vůni a příjemně štiplavou chuť. Skvěle se hodí do všech pikantních jídel, ale klidně i k nakládání zeleniny, do polévek anebo k obarvení rýže, které tak dodáte atraktivní vzhled.
Kurkuma se odjakživa využívá v asijské kuchyni, kde je doma. Kurkumovník dlouhý, ze kterého se toto koření vyrábí, roste přirozeně v jižní Asii, proto není žádným překvapením, že je kurkuma přirozenou součástí thajských, indických a indonéských jídel.
Můžete s ní ochutit třeba ryby anebo kuřecí maso, polévky, omáčky, ale i luštěniny.
Pravidelné užívání kurkumy svědčí trávení. Její konzumace se doporučuje také na podporu cév a celého kardiovaskulárního systému. Kurkuma je silný antioxidant a má protizánětlivé účinky, prospívá i imunitnímu systému člověka.
Ájurvéda a tradiční čínská medicína kurkumu používají již více než deset tisíc let právě díky jejím povzbuzujícím účinkům na lidský organismus.
Navíc nejsou známy žádné negativní účinky tohoto koření na lidské zdraví, takže pokud vás zajímá, jak užívat kurkumu, aby vám co nejvíce prospěla, neváhejte ji zařadit do svého jídelníčku jako koření. Případně si můžete koupit nejen koření, ale i kapsle z kurkumy na podporu trávení, imunity a kardiovaskulárního systému.
Toto koření se vyrábí z oddenku již zmíněného kurkumovníku, který se nejdříve důkladně usuší, a poté namele na jemný prášek. Pokud byste si jeho výrobu chtěli vyzkoušet sami doma, ani to není problém. Kurkuma se pěstuje jako dekorativní pokojová rostlina, která ozdobí váš domov zajímavými květy, a ještě navíc můžete sklízet její léčivý oddenek.