Obyvatelé Austrálie používají tyto ořechy ji od starověku, protože mají skvělé nutriční vlastnosti. Rostou na stromech makadamie. Kromě Austrálie jsou rozšířené i v Brazílii, Indonésii, Keni a na Novém Zélandu.
Jaké mají makadamové ořechy účinky
Stejně jako zbytek sušeného ovoce, jsou makadamové ořechy skutečnou pokladnicí vitamínů a minerálů. V tomto případě jsou zvláště bohaté na vitamíny řady B a vitamín A, stejně jako hořčík, vápník, železo a fosfor. A potom jsou tu prospěšné tuky. Makadamové ořechy jsou na ně přirozeně bohaté. Jde o mononenasycené mastné kyseliny.
Některé flavonoidy a další látky (selen, aminokyseliny) obsažené v makadamových oříšcích jsou vynikajícími antioxidanty a pomáhají našemu tělu bojovat s volnými radikály, a tedy zpomalují stárnutí buněk. Proto australští domorodci vždy považovali makadamové ořechy za skutečný elixír života. Mají štědrý obsah sacharidů, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza a maltóza.
Makadamové ořechy jsou bohaté na vlákninu. Tvoří asi 7% obsahu. Vláknina vzbuzuje pocit sytosti, pomáhá trávení a reguluje činnost střev.
Nejen že jsou tyto ořechy bez cholesterolu, ale jejich konzumace pomáhá snížit hodnotu špatného LDL cholesterolu. Snižují také riziko onemocnění srdce.
Rozumně konzumované mohou fungovat jako podpora hubnutí. Jsou totiž bohaté na kyselinu palmitoolejovou zrychlující metabolismus tuků a Omega 7 mastné kyseliny, které kontrolují spalování tuků a potlačují chuť k jídlu.
Jak se používají makadamové ořechy
Tyto ořechy jsou dobrým pamlskem nebo odpolední svačinkou. Stačí 5 nebo 6 ořechů. Také jsou vynikající nasekané, k přípravě sladkých receptů, jako jsou koláče nebo sušenky. Využít se dají také osolené jako pamlsek.
Mléko získané z těchto ořechů je také velmi ceněné a chutné. Liší se od nápojů z mandlí, lískových ořechů, sóji nebo rýže. Můžete si ho koupit hotové, nebo si ho připravit doma velmi jednoduchým způsobem. Stačí se řídit receptem na mléko z lískových ořechů a jednoduše nahradit lískové ořechy jiným druhem.
Makadamové ořechy se velmi rychle kazí. Jednou vyloupnuté ze skořápky, se musí ukládat v chladnu a co nejrychleji spotřebovat. Díky velkému obsahu tuku snadno žluknou.