Malý modrofialový zázrak

Doslova ideálním spojením je, pokud nám něco chutná, je to zdravé a pro nás dostupné. K takovým potravinám patří vlastně vše, co si můžeme utrhnout na zahradě nebo v lese a je to samozřejmé jedlé. Přímo zázračné účinky má obyčejná borůvka. Vlastně neobyčejná, jak se hned dozvíme.

  • Rozeznáváme několik druhů borůvek.
  1. Nejznámější je asi divoká, která roste ve většině našich lesů.
  • A bude to snad tak i nadále, pokud ji nevyplundrují ziskuchtiví sběrači.
  1. Druhou sortou jsou zahradní borůvky.
  • Nejznámější je pravděpodobně Kanadská borůvka.

Samotná rostlina i její plody se od sebe odlišují především svou velikostí. Dalším rozdílem je obsah antioxidantů a živin. Divoká borůvka má od všeho trochu více než její vyšlechtěná kolegyně. Velice dobrou zprávou je, že právě borůvka chrání poškození našeho DNA, oddaluje stárnutí a je prevencí před vznikem rakoviny.

Pozor na nekvalitní produkty od náhodných prodejců

Na borůvky by se měli vydat také diabetici. Látky v nich obsažené snižují hladinu cukru i cholesterolu v krvi. Jako pozitivní vedlejší účinek je uváděn dobrý vliv na zrak. Diabetici mívají právě s tímto orgánem dost často potíže. Diabetes také způsobuje problémy se sliznicemi. I v tomto případě se borůvka bude snažit tento stav vylepšit. Nevýhodou čerstvých borůvek je jejich rychlá zkáza.

  • Poté, co si je přineseme z lesa, měli bychom je zkonzumovat do dvou dnů.
  • Důkladné omytí by mělo být samozřejmostí.

V sezóně často vidíme u silnic posedávající prodejce těchto lesních plodů. Nežli koupíme, měli bychom se přesvědčit, jak dlouho už tam s nimi dotyčný sedí. Neptáme se ale prodejce, zjistíme to na samotných borůvkách.

  • Pokud jsou příliš měkké, raději se obrátíme jinam.
  • Zaručenou známkou kvality a čerstvosti je stříbřité ojínění plodů.
  • Takové borůvky byly trhané před malou chvílí.