Jsou lidé, kteří nedopustí na klasickou českou kuchyni a svůj jídelníček by si nedokázali představit bez svíčkové, knedlíků nebo řízků. A pak jsou ti, kteří stále hledají nové způsoby stravování, které by byly mnohem zdravější. Tyto alternativní způsoby jsou většinou spojené se specifickým životním stylem, a tudíž i životním názorem.
- Jeden takový životní styl vyvolává v poslední době docela vášnivé diskuse.
- Tím je „raw food diet“.
- Což znamená konzumace pouze tepelně neupravených pokrmů.
Hlavní složkou jsou přírodní produkty. Převažuje ovoce, zelenina, ořechy a různá semínka. Do jídelníčku se mohou zařadit i naklíčená semínka obilovin a luštěnin. Konzumenti „syrové stravy“ argumentují tím, že se vše živé při zahřátí nad 45 °C zničí a jídlo je tedy mrtvé.
- Jak je to tedy doopravdy?
- Podle některých odborníků je pravda někde uprostřed.
- Zredukovat svůj jídelníček pouze na syrovou stravu není vhodné.
Některé živiny totiž organismus nedokáže dost dobře z neupraveného pokrmu vstřebat. Důkazem tohoto tvrzení je takzvaný „lykopen“. Což je červené barvivo ze skupiny karotenoidů. Na náš organismus má antioxidační účinek a pomáhá v boji proti rakovině. Tato látka je obsažena v červeně zbarvené zelenině. Ukázkou jsou například rajčata. Tělo ho více získá z vařeného pokrmu nežli ze syrových rajčat.
Otázka stravování by se měla řešit zdravým rozumem
V otázce stravování by tedy měl ke slovu přijít zdravý selský rozum. Někteří odborníci zastávají názor, že si tělo samo řekne, co je pro něho dobré a prospěšné. Jistě tím neměli na mysli chuť na prorostlý bůček s knedlíkem a se zelím. Bylo tím myšleno to, že strava by měla být co nejpestřejší a rozhodně by neměla být podřízena módním trendům.
- Názor, že mi po zavedení jiných stravovacích návyků sice není příliš dobře, ale to se poddá, protože si tělo musí zvyknout, je na první pohled nesmyslný.