Lyofilizované borůvky (sušené mrazem)

Nejprodávanější

Lyofilizované borůvky 50g
 
109 Kč
2 položek celkem

Cena

99109
199109

Značky

Položek k zobrazení: 2
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
Lyofilizované borůvky 50g
109 Kč
Kód: 1926

Borůvky pronikly do Evropy z Přední Asie a velké odrůdy, známé jako kanadské borůvky, z amerického kontinentu. Dnes jsou u nás natolik rozšířené, že nikomu nepřipadají jako exotické lesní ovoce. Jsou velmi chutné, ať už je vkládáme do úst samotné, anebo v podobě borůvkového koláče s posypkou.

Původní obyvatelé Severní Ameriky si velmi dobře uvědomovali jejich přednosti, zejména antioxidační vlastnosti čerstvých plodů, které se uplatnily při konzervování masa. Obsah antioxidantů je skutečně nezanedbatelný, zvláště u plodů šetrně uchovávaných nebo čerstvých, tím nejvýznamnějším antioxidantem je anthocyanin, patřící do skupiny tzv. flavonoidů. Anthocyaniny barví zralé plody do modrofialova, čím jsou tmavší, tím více jich obsahují. Nejvíce jich najdete v měkké slupce, ostatně jako u všech ostatních druhů ovoce, kde antioxidanty chrání plod před lunačními paprsky a povětrnostními vlivy.

Kromě antioxidantů naleznete v tmavomodrých kuličkách vitamín C, provitamín A a minerální látky a stopové prvky – zvláště na lesních půdách obohacených živinami, které nejsou hnojené nepřirozeným způsobem chemickými hnojivy. Zralé borůvky obsahují vápník, hořčík, železo, měď, zinek, draslík, a ve stopovém množství ještě asi patnáct dalších prvků.

Dopřejte si borůvky po celý rok

Dnes není problém dopřát si jeden z nejzdravějších druhů lesního ovoce celoročně, pokud jste vášnivými sběrateli a máte dostatek trpělivosti, je možné je uložit v mrazicím boxu, kde si své vlastnosti uchovají dlouhou dobu. Nejste však odkázáni pouze na samosběr nebo sezonní prodeje na tržnicích, můžete sáhnout i po sušených borůvkách.

Proces sušení probíhá tzv. lyofilizací, což je sušení mrazem. Nízká teplota nemá tak významný vliv na degradaci vitamínů a u vyšších koncentrací enzymů ani na enzymatickou aktivitu, zatímco při sušení horkým vzduchem ztrácí potraviny své vlastnosti poměrně značně.