Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

jahod
Lyofilizované jahody 40g
Skladem
Kód: 1917
 
89 Kč
malin
Lyofilizované maliny 50g
Skladem
Kód: 1914
 
149 Kč
boruv
 
109 Kč
visne
Lyofilizované višně 50g
Skladem
Kód: 1908
 
89 Kč
brosk
Lyofilizované broskve 50g
Skladem
Kód: 1923
 
104 Kč
brus
 
99 Kč
25 položek celkem
jahod
89 Kč
Kód: 1917
malin
149 Kč
Kód: 1914
boruv
109 Kč
Kód: 1926
visne
89 Kč
Kód: 1908
brosk
104 Kč
Kód: 1923
brus
99 Kč

BIO brusinky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice brusinky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 846
smoothie mix
62 Kč
Kód: 4210
banana
69 Kč
Kód: 1929
jah ban2
82 Kč
Kód: 4219
mix mer švest
82 Kč
Kód: 4213
maliny20
99 Kč
Kód: 2747
brusin
114 Kč
Kód: 1920
rybiz
89 Kč
Kód: 1905
hrasek
109 Kč
Kód: 4228
jahody20
109 Kč
Kód: 2741
ananas
99 Kč
Kód: 1932
ostr
93 Kč
Kód: 1911
boru
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
bor jah
86 Kč
Kód: 4225
mal vis
86 Kč
Kód: 4216
pap
158 Kč
Kód: 4429
rep
128 Kč
Kód: 4426
mrk
128 Kč
Kód: 4423
kukur
109 Kč
Kód: 4231

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení