Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
 
178 Kč
Jahody BIO sušené mrazem 20g
 
109 Kč
jahod
Lyofilizované jahody 40g
Skladem
Kód: 1917
 
93 Kč
brosk
Lyofilizované broskve 50g
Skladem
Kód: 1923
 
104 Kč
Lyo smoothie mix 20g
Lyo smoothie mix 20g
Skladem
Kód: 4210
 
62 Kč
Lyofilizovaný banán 50g
Lyofilizovaný banán 50g
Skladem
Kód: 1929
 
69 Kč
22 položek celkem

Cena

49218
149218

Značky

Položek k zobrazení: 22
GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
178 Kč
Kód: 00624439
Jahody BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
Kód: 2741
jahod
93 Kč
Kód: 1917
brosk
104 Kč
Kód: 1923
Lyo smoothie mix 20g
62 Kč
Kód: 4210
Lyofilizovaný banán 50g
69 Kč
Kód: 1929
visne
89 Kč
Kód: 1908
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
Maliny BIO sušené mrazem 20g
99 Kč
Kód: 2747
Lyofilizované borůvky 50g
109 Kč
Kód: 1926
Lyofilizované maliny 50g
149 Kč
Kód: 1914
Lyofilizované ostružiny 50g
93 Kč
Kód: 1911
GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
218 Kč
Kód: 00627741
Lyofilizovaný černý rybíz 50g
89 Kč
Kód: 1905
Lyo mix jahoda & banán 40g
82 Kč
Kód: 4219
Lyofilizovaný ananas 50g
99 Kč
Kód: 1932
brusin
99 Kč
Kód: 1920
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
99 Kč

BIO brusinky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice brusinky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 846
Lyo mix borůvka & jahoda 35g
86 Kč
Kód: 4225
kukur
109 Kč
Kód: 4231

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.