Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

20 položek celkem
GRIZLY Jahody lyofilizované XXL 125 g
175 Kč
Kód: 00624439
Brusinky BIO sušené mrazem 20g
99 Kč

BIO brusinky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice brusinky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 846
visne
89 Kč
Kód: 1908
GRIZLY Lyo mix Šestka 125 g
218 Kč
Kód: 00627741
Lyofilizované borůvky 50g
109 Kč
Kód: 1926
Lyofilizovaný černý rybíz 50g
89 Kč
Kód: 1905
Lyofilizovaný banán 50g
69 Kč
Kód: 1929
Borůvky lesní BIO sušené mrazem 20g
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
Lyofilizovaný ananas 50g
99 Kč
Kód: 1932
GRIZLY Mango lyofilizované XXL 125 g
168 Kč
Kód: 00624442
Jahody BIO sušené mrazem 20g
109 Kč
Kód: 2741
Lyofilizované maliny 50g
149 Kč
Kód: 1914
Lyofilizované ostružiny 50g
93 Kč
Kód: 1911
Maliny BIO sušené mrazem 20g
99 Kč
Kód: 2747
brosk
104 Kč
Kód: 1923
brusin
79 Kč
Kód: 1920
jahod
89 Kč
Kód: 1917
kukur
109 Kč
Kód: 4231
3c03990c7ac6974a4ccd617eaed42800 lyo smoothie 20 g s hromadkou novy
62 Kč
Kód: 4210

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.