Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

brus
 
99 Kč
brosk
Lyofilizované broskve 50g
Skladem
Kód: 1923
 
89 Kč
jahod
Lyofilizované jahody 40g
Skladem
Kód: 1917
 
89 Kč
visne
Lyofilizované višně 50g
Skladem
Kód: 1908
 
84 Kč
banana
Lyofilizovaný banán 50g
Skladem
Kód: 1929
 
69 Kč
boruv
 
112 Kč
24 položek celkem
jahb
36 Kč
Kód: 4621
smoothie mix
57 Kč
Kód: 4210
rybiz
63 Kč

100% černý rybíz, se zachovanou strukturou a výživovou hodnotou, bez přidaného cukru, barviv, dochucovadel a konzervačních látek, voňavé jako čerstvé.

Kód: 1905
banana
69 Kč

100 % banán, bez přísad a konzervantů , svěží, sladká a čistá chuť banánu, vlhkost méně jak 5%.

Kód: 1929
bor jah
79 Kč
Kód: 4225
jah ban2
79 Kč
Kód: 4219
mal vis
79 Kč
Kód: 4216
mix mer švest
79 Kč
Kód: 4213
visne
84 Kč

100% dozrálé višně bez pecek, bez barviv, aroma látek a konzervačních přísad.

Kód: 1908
brosk
89 Kč

100% broskve, se zachovanou strukturou a výživovou hodnotou, bez přidaného cukru, barviv, dochucovadel a konzervačních látek, voňavé jako čerstvé.

Kód: 1923
jahod
89 Kč

100% jahody, které mají zachovanou barvu, tvar i chuť čerstvých jahod, bez jakýchkoliv přidaných stabilizačních látek nebo dochucovadel, k lyofilizaci jsou vybrané...

Kód: 1917
ostr
93 Kč

100% ostružiny, se zachovanou strukturou a výživovou hodnotou, bez přidaného cukru, barviv, dochucovadel a konzervačních látek, voňavé jako čerstvé.

Kód: 1911
malin
96 Kč

100% maliny, které díky velmi šetrnému procesu lyofilizace mají 90% zachovaných charakteristik čerstvých malin – tvar, barvu, aroma, obsah vitamínů i minerálů

Kód: 1914
ananas
96 Kč

100% ananas, bez jakýchkoliv přísad a konzervačních látek, bez chemických trestí a příchutí, žádné syntetické pigmenty.

Kód: 1932
boru
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
brus
99 Kč

BIO brusinky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice brusinky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 846
maliny20
99 Kč
Kód: 2747
brusin
102 Kč

100% brusinky, se zachovanou strukturou a výživovou hodnotou, bez přidaného cukru, barviv, dochucovadel a konzervačních látek, voňavé jako čerstvé.

Kód: 1920
kukur
109 Kč
Kód: 4231
hrasek
109 Kč
Kód: 4228
boruv
112 Kč

100% borůvky, se zachovanou strukturou a výživovou hodnotou, bez přidaného cukru, barviv, dochucovadel a konzervačních látek, voňavé jako čerstvé.

Kód: 1926
rep
128 Kč
Kód: 4426
mrk
128 Kč
Kód: 4423
pap
158 Kč
Kód: 4429

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.