Sušené ovoce a zelenina - lyofilizované (sušené mrazem)

Nejprodávanější

brus
 
99 Kč
jahod
Lyofilizované jahody 40g
Skladem
Kód: 1917
 
89 Kč
visne
Lyofilizované višně 50g
Skladem
Kód: 1908
 
89 Kč
ananas
Lyofilizovaný ananas 50g
Skladem
Kód: 1932
 
99 Kč
brosk
Lyofilizované broskve 50g
Skladem
Kód: 1923
 
104 Kč
22 položek celkem

Cena

62158
162158

Značky

Položek k zobrazení: 22
brus
99 Kč

BIO brusinky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice brusinky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 846
jahod
89 Kč
Kód: 1917
visne
89 Kč
Kód: 1908
boru
99 Kč

BIO borůvky Zdravý den® jsou sušené celé plody brusnice borůvky, které se sbírají ručně ve volné přírodě v čistém prostředí odlehlých estonských lesů. Suší se lyofilizací -...

Kód: 843
ananas
99 Kč
Kód: 1932
brosk
104 Kč
Kód: 1923
brusin
114 Kč
Kód: 1920
malin
149 Kč
Kód: 1914
ostr
93 Kč
Kód: 1911
rybiz
89 Kč
Kód: 1905
maliny20
99 Kč
Kód: 2747
banana
69 Kč
Kód: 1929
boruv
109 Kč
Kód: 1926
smoothie mix
62 Kč
Kód: 4210
jahody20
109 Kč
Kód: 2741
pap
158 Kč
Kód: 4429
mrk Kód: 4423
kukur
109 Kč
Kód: 4231
hrasek
109 Kč
Kód: 4228
bor jah
86 Kč
Kód: 4225
jah ban2
82 Kč
Kód: 4219
mal vis
86 Kč
Kód: 4216

Sušené ovoce je mezi lidmi dobře známé a oblíbené. Přesto se od běžného sušení teplem upouští a stále častěji se využívá sušení mrazem.

Sušení mrazem neboli lyofilizace poskytuje nemalé výhody. Takto ošetřené potraviny mají dlouhou trvanlivost, často si zachovávají svůj původní vzhled, a především díky sušení mrazem neztrácejí svou výživovou hodnotu.

Při běžném sušení teplem totiž dochází nejen k podstatné změně chuti, ale také k velké ztrátě živin, ať už jde o vitamíny, minerály, antioxidanty anebo jiné látky.

Přestože je proces sušení mrazem mnohem náročnější a spotřebuje nemalé množství energie, tak především z hlediska uchování živin, a také dlouhodobé skladovatelnosti se rozhodně vyplatí.

 

Jak se mrazem sušené ovoce vyrábí?

K usušení ovoce mrazem je potřeba dosáhnout nejen velice nízké teploty, ale také nízkého tlaku. Kombinace těchto dvou zásadních podmínek zaručí, že z ovoce sušeného mrazem odejde většina obsažené vody, a přitom se v něm ve velké míře zachovají veškeré obsažené živiny. A důležité je hlavně to, že voda se v tomto případě ztrácí sublimací, tedy přeměnou z pevného skupenství rovnou na skupenství plynné. Vynechání kapalné fáze vody zabraňuje znehodnocení potravin a udržení jejich barvy, tvaru i chuti.

K tomu, aby bylo sušené ovoce mrazem opravdu kvalitní a zachovalo si svou podobu a perfektní chuť, je důležité zvolit opravdu kvalitní vstupní surovinu. Mrazem sušené ovoce musí být maximálně čerstvé a musí být zmraženo v krátkém čase po utržení. Jedině tak se efekt sušení mrazem plně projeví v jeho následné kvalitě.

Mimo to, že si mrazem sušené ovoce zachovává mnoho vitamínů, je navíc i velice lehké. Nadto ho neohrožuje plesnivění ani kvašení, takže v kvalitním obalu dlouho vydrží, třeba i několik let. Jedná se proto o ideální balení na cesty, které nás nezatíží a nebude se kazit.