Ne každé jídlo je kvalitní

My lidé dokážeme jíst ledacos. A tím myslím skutečně ledacos. Nejenom že se stravujeme rostlinnou stravou jako býložravci a současně masem jako masožravci, ale často konzumujeme i to, o čem ani nevíme. Nebo o tom raději nechceme vědět. Podívejte se na to, co je napsáno na obalech potravin, které si pořizujete, a budete možná udiveni. Najdeme tu uvedenou i sůl, i nejrůznější éčka, dochucovadla, barviva a konzervanty, a to jsou složky, u kterých můžeme my nepříliš znalí konzumenti pouze doufat, že nás to nepřivede do hrobu, že nám to zdravotně neuškodí.

O složení potravin tak můžeme mít mnohdy určité pochybnosti. Ale navzdory tomu si je kupujeme a jíme je. I když nám to třeba neprospívá. Protože máme vůbec na výběr?

Tuto otázku bychom neměli používat na obhajobu svého ne zrovna nejrozumnějšího počínání. Na výběr totiž vždycky máme. Není sice vyloučené, že ne ve vašem obchodě, kde se třeba skutečně nic jiného než průmyslově vyráběné potraviny nenabízí, ale nemáme k dispozici přece jenom jediný obchod. A zatímco někde třeba nic zdravého neseženeme, je tomu jinde naopak. Je tu třeba i internetový obchod, který nám lidem naopak nabízí jenom to, co patří ke zdravé stravě. Biopotraviny, superpotraviny, potraviny vhodné pro vitariány. A stačí tak zamířit sem, abychom mohli klidně všichni zdravě jíst a tím si prospívat.

Jenže to my často neděláme. Ignorujeme svůj nezdravý životní styl, ke kterému patří i ne zrovna ideální potraviny, a doufáme, že nám to naše těla odpustí. Nebo je nám to jedno. A když se pak objeví potíže, doufáme, že to dají doktoři nějak do pořádku.

Ale rozumní lidé to nenechají dojít tak daleko. Rozumní lidé si najdou třeba právě v onom e-shopu to, co jim je prospěšné, a potížím tím předejdou. A pak mají pochopitelně daleko spokojenější život a lepší vyhlídky i do budoucna.