Jíst musíme všichni, o tom není sporu. Potrava je tím, co nám umožňuje fungovat, je naší pohonnou hmotou, ze které čerpáme energii. A samozřejmě nejen energii. V potravě jsou kromě kalorií nebo joulů i nejrůznější další složky, bez kterých bychom zkrátka a dobře nemohli vůbec existovat. Jsou tu jak známo bílkoviny, vitamíny, cukry a tuky, ale i minerály a stopové prvky. A také nejednou celá řada škodlivin.
Už se dnes třeba všeobecně dobře ví, že ani poslední dvě ze zmíněných základních složek nemusí být jenom prospěšné, že i mnoho tuků a cukrů škodí. A což teprve když se do naší potravy dostanou nějaké další škodliviny! A že jich může být! V zemědělství kdekdo používá nejrůznější hnojiva a postřiky, potravinářský průmysl také používá přísady, o nichž panují určité pochybnosti, a kdo ví, co se sem ještě dostane.
A tak jsou potraviny zdravé, zdravější, nezdravé i vysloveně škodlivé. A ve vlastním zájmu bychom si měli vybírat vždy jen to, co nám prospívá. Což ale často nečiníme. Mnohdy se nerozhodujeme podle kvality, ale podle ceny, někdy jsme lhostejní ke složení toho, co jíme. A tak se třeba ošklíbáme nad bezdomovci, hodujícími někde u popelnic na zbytcích, jenže je otázkou, o kolik je naše takzvaně normální strava lepší.
To, co konzumujeme, nám obvykle napoprvé neuškodí, i když to není zrovna to pravé. Jenže my to obvykle jíme dlouhodobě. A pak už se to zkrátka na něčem projeví. Jenže ve chvíli, kdy se na nás nevhodná výživa podepíše, je už pozdě. Pak už se jenom honí onen pověstný bych, pak už se jenom pokoušíme odstraňovat vzniklé škody. Ale těm by rozhodně bylo lepší předcházet.
A jak se vyhnout problémům způsobeným nežádoucí stravou? Přece tak, že vsadíme na zdravou výživu. Která nám prospívá. A pokud nemáte jistotu, že ji někde seženete, zkuste to v internetovém obchodě, který se na ni specializuje.