Nedostatku železa v organismu si nemusíte zpočátku všimnout

Příznaky nedostatku železa v organismu bývají velmi nenápadné a hlavně nejednoznačné a lze je přisoudit i dalším příčinám, naštěstí je dokáže odhalit moderní medicína z krevního rozboru. K typičtějším příznakům se řadí např. špatné trávení, projevující se pravidelnou plynatostí a nestrávenou potravou nebo kašovitou či naopak tuhou stolicí a vzhledem k tomu, že nedostatek železa souvisí s transportem kyslíku do krve a tkání, mohou mít tito lidé pocit, že mají ztížené dýchání, pocit nedostatku vzduchu, pocity slabosti, nízký krevní tlak a omdlévání a také bledost pokožky a mimo jiné i bledosti v ústní dutině a na nehtovém lůžku.

S nedostatkem železa se mohou potýkat i relativně zdraví lidé, a pokud pomineme osoby pod lékařským dohledem, které už o svých problémech ví, týkat se to může např. žen v době silné menstruace, po porodu nebo v průběhu těhotenství, silových a vrcholových sportovců, seniorů, osob s přehlédnutým vnitřním krvácením vředových lézí žaludku, krvácením dásní, ale i každého, kdo zanedbává vliv stravy. Strava je také nejlepší způsob, jak železo do organismu doplnit snadno a hlavně přirozeně.

Železo ve stravě

Ořechy a semínka – tam je železa mnoho, a zvláště pak v pistáciích, v mandlích a lískových oříšcích. Ideální jsou plody opražené či naklíčené, kdy je využitelnost minerálů obecně vyšší.

Kopřivy – čajem z kopřiv nic nezkazíte, a je možné je využít i pro koupele nohou nebo jako vlasový kondicionér. Jsou velmi vydatným zdrojem železa.

Ovoce červené a oranžové barvy – čerstvé nebo sušené, a to nejlépe bez přídavku bílého cukru, a sušené např. liofylizací. Pro příjem železa jsou ideální meruňky, třešně, višně, rozinky, borůvky, švestky, datle a brusinky – všechny tyto plody (a hlavně meruňky) obsahují kromě železa i měď, důležitou pro jeho vstřebávání v těle.

Zelenina – chcete-li železo doplnit efektivně, skvělý zdroj je i červená řepa, pórek, celer, brokolice, špenát a také mořské řasy, které doporučujeme přidávat do vody při vaření luštěnin.

Luštěniny – tolik zanedbávané suroviny, přitom tak zdravé! Pro doplnění železa hlavně červená čočka a červené fazole. A kromě luštěnin lze doporučit i celozrnné (naklíčené či tepelně upravené) obiloviny, např. hnědou rýži, kukuřici, žito a pšenici špaldu.

button_kupte-zde