Neuvěřitelná síla ukrytá v jídle

Pro ty, kteří znají quinou, tak není žádným tajemstvím, že se jedná o bezlepkovou obilovinu, která má skutečně velmi pestré využití v kuchyni. Navíc parádně zasytí a přinese ještě další benefity, které podpoří lidský organismus. Obsahuje totiž velké množství bílkoviny, která zasytí, dále vlákninu a řadu vitamínů s minerály. Je velmi dobře stravitelná, tudíž je i na večeři vhodným adeptem na jídelníčku. Zajímavé je, že se na první pohled může jevit, že držíte v rukou nějakou obilovinu nebo zrno, ale pokud se na to podíváte z odborného hlediska, tak se jedná spíše o semeno. Quinoa, jako slovo, pochází z kečuánského názvu kinwa nebo kinuwa. Pod českým názvem ji můžete znát jako merlík čilský, což je možná častější výraz pro tuto superpotravinu. Jižní Amerika je jejím původním a rodným místem, ale v současné době je známá snad po celém světě.

Jak si poradit s přípravou?

Quinoa je oblíbená i z toho důvodu že se jedná o bezlepkovou surovinu a mohou ji tudíž konzumovat jedinci s celiakií, alergií na pšenici, ale zároveň i ti, kteří si chtějí odlehčit jídelníček a stravovat se zdravým způsobem. Nejlepší způsob, jak ji připravit, je vařit ji například v zeleninovém vývaru nebo jednoduše do vody přidat nějaké koření, případně nevadí ani klasický vývar. Než ale začnete vařit, tak je dobré ji propláchnout tekoucí vodou.

Vaří se zhruba 15 minut, než je měkká, ale také to poznáte podle toho, že obal v podstatě praskne a objeví se klíček, tady je již zaručeně uvařeno. Přebytečnou vodu sceďte a ještě nechte quinou odpočívat tak 10 minut v teplém hrnci. Pročechrat ji lze vidličkou, aby se zrnka od sebe oddělila. Jedná se o univerzální potravinu, tudíž z ní můžete přichystat prakticky cokoliv. Můžete ji použít jako přílohu, zamíchat do salátů, udělat z ní chutnou sladkou kaši atd. Určitě ji vyzkoušejte a budete překvapeni, jak je jednoduchá na přípravu a přitom dostatečně zasytí.

button_kupte-zde