Oleje lisované za studena mezi sebou střídejte

Součástí vyváženého jídelníčku jsou i tuky. Někteří lidé se stále mohou domnívat, že tuk v potravinách – rovná se tuk na břiše, ale to je nesmysl, protože přibývání na váze ve formě tukových polštářů souvisí zejména s vysokým příjmem jednoduchých sacharidů, s absencí vlákniny a s celkově vysokou kalorickou hodnotou pokrmů. Tuk je sice také poměrně kalorický, například v podobě rafinovaného rostlinného oleje a při častém smažení či fritování, a tak se vyplatí v tomto směru zaměřit pohled na věc zdravým selským rozumem.

Tuky bychom měli ve stravě přijímat v rozumném množství, a to nejlépe v podobě panenských rostlinných olejů lisovaných za studena. Tímto procesem se v oleji zachovají všechny důležité látky, nejsou v nich obsaženy cizorodé složky, a jde-li o olej v BIO kvalitě, pak se tu nesetkáte ani s rezidui herbicidů a pesticidů.

Střídáním panenských rostlinných olejů lisovaných za studena z nich získáme tolik potřebných benefitů, že by si toto téma zasloužilo popsat více stránek papíru, a tak se tu zmíníme alespoň o těch základních:

Vitamíny rozpustné v tucích – v první řadě potřebujeme tuk k tomu, aby se mohl v těle vstřebat vitamín K, vitamín E, vitamín D a provitamín A. Bez tuku se v potravě zkrátka nelze obejít už jen z tohoto důvodu.

Skvělá chuť - tuky zvýrazňují chuť jakéhokoli pokrmu – polévky, omáčky, pomazánky, ale i sladké dezerty. Bez tuku je jídlo „nemastné, neslané“, zkrátka chuťově nevýrazné, a nemáme z něj ani dobrý pocit.

Antioxidanty a protizánětlivý faktor – rostlinná semena, z nichž se oleje lisují, jsou sama o sobě superpotravinou, jejichž výživová hodnota předčí mnoho jiných konkurentů. Ořechy a olejnatá semínka obsahují zejména v syrovém stavu látky, likvidující volné radikály v těle a eliminující zánětlivé procesy. Týká se to vlastně všech olejů, například olivového, lněného, slunečnicového či řepkového. Ale musí jít o oleje lisované pouze za studena.

Oleje z pokrutin – těm se raději vyhýbejte, protože se získávají z drcených zbytků, a aby se z nich ten zbylý olej „vyždímal“, je k tomu nutné sáhnout po chemických látkách. Není to tedy čistě přirozený proces lisování panenských plodů za studena.