Podpořte konec éry bílého řepného cukru

O bílém řepném cukru se dnes již můžete dozvědět tolik informací z mnoha zdrojů, že se tato informační kampaň stává velice účinnou, a přispívá k ukončení jeho „slavné éry“, tedy spíše neslavné éry. A tak na úvod pouze doplníme zřejmě to, co již víte – bílý cukr prošel rafinací a byly z něj odstraněny téměř všechny zdraví prospěšné látky. Jde pouze o sladidlo s prázdnou energií, zdraví spíše škodlivé, než přínosné.

Jakmile se někdo toto dozví a rozhodne se jednat s tím, že radikálně omezí jeho konzumaci, bude potřebovat znát, čím cukr nahradit, aby to nebyl onen pomyslný skok „z bláta do kaluže“.

Zkuste to s agávovým sirupem

Agávový sirup je přírodní sladidlo s vysokým obsahem nízkoglykemické fruktózy. Získává se zahušťováním rostlinné tekutiny, která prýští z agáve při nařezávání listů. V sirupu naleznete všechny původní složky šťávy z listů tohoto sukulentu, šťáva totiž neprochází rafinací, a tím pádem je mnohem výživnější.

Fruktóza neboli ovocný cukr není tolik kalorická, jako cukr z cukrové řepy a tím, že je velmi sladká, k doslazování pokrmů jí spotřebujete velmi malé množství, zhruba polovinu až třetinu původní hmotnosti řepného cukru. To mimo jiné přispívá k redukci tělesné hmotnosti a udržování optimální váhy.

Agávový sirup zdraví prospívá ještě jinak. Může vás navést k zdravějším pokrmům, co byste v jídelníčku omezovali, anebo do něj vůbec nezařazovali. Jde například o sladké obilné kaše z celých zrn, které mohou velmi dobře zastoupit pečivo z bílé mouky (vánočky, buchty, koláče, záviny apod.) Sirupem lze dosladit kaši podle potřeby a přidat do ní sušené ovoce, směs oříšků, dýňová a slunečnicová semínka či strouhaný kokos.  Kaši můžete nabídnout i dětem a seniorům a přispět k jejich pevnějšímu zdraví. Výhodné je obiloviny pro kaše mezi sebou střídat a využívat kromě ovsa (ovesných vloček) i vlastností ječných či kukuřičných vloček, hnědé rýže, quinoy, jáhel nebo amarantu.