Předcházejte diabetu i pohankou

Diabetes je typickou civilizační chorobou a jednou z výrazných příčin onemocnění je zcela nevhodně poskládaný jídelníček. Jestliže v něm převažují potraviny s vysokým glykemickým indexem, a zároveň postrádající mnoho původních živin, bude to výrazně oslabovat slinivku břišní, a může se to projevit právě tímto způsobem. Nic se totiž neodehrává v našem organismu náhodou a každá příčina předchází následku.

Pohanka patří k (pseudo) obilninám, které přináší v jídelníčku mnoho výhod. Jde zejména o blahodárný vliv na cévní systém – zásobování těla krví, a je vhodná pro děti i pro dospělé. Zpracovává se buď v podobě celých zrn, částečně drcených zrn (lámanka), anebo jako pohanková mouka. V každé z těchto podob se jedná o původní zdroj, který nepodléhá odstraňování povrchových vrstev od těch vnitřních, což je obdoba bílé mouky pšeničné či žitné. 

Jak je to s glykemickým indexem u obilovin

Jestliže je obilovina zpracovávána v komplexní podobě celých zrn, je glykemický index těchto potravin nižší, a jsou tudíž zdraví prospěšné. Jakmile však využijete ze zrna pouze vnitřní endosperm, získáte výrobky s velmi vysokým glykemickým indexem a konzumace takových jídel přispívá k rozvoji diabetu. Toto je také jeden z důvodů, proč například „primitivní přírodní kmeny“, žijící v divočině, téměř vůbec neznají civilizační onemocnění, včetně diabetu.

Pohanka glykemický index vykazuje na nízké hodnotě a je možné ji předložit jako přílohu k pokrmům pro diabetiky, ale i jako prevenci před vznikem diabetu. A můžete ji upravit třeba i na sladko v podobě pohankových kaší, placek či palačinek. Osladíte ji vhodným sladidlem s nízkým glykemickým indexem, kam patří i některé druhy sušeného ovoce.

Značnou výhodou pohanky je velké množství vlákniny, která jednak snižuje glykemický index, a pak udržuje v perfektním stavu vaše tenké i tlusté střevo.