Proč bychom měli jíst ořechy častěji

Dopřejte si denně hrst ořechů

Denně alespoň pár kousků ořechů, to není žádný reklamní trik. Je to naprosto přirozený zdroj potravy a to si uvědomíte až tehdy, budete-li si je dopřávat pravidelně a pocítíte změnu sami na sobě. Nejcennější v životě je totiž osobní zkušenost a máte-li srovnání, jak se cítíte po stravě, která vás obohacuje a vylepšuje kvalitu života - a naopak jak vám doslova berou energii a sílu potraviny bez živin (fastfood, sladkosti, bílé pečivo, alkohol atp.), pak teprve si uvědomíte, na jaké straně je pravda. Stěží vás pak někdo přesvědčí o opaku.

Ořechové směsi

Rozhodně nic nepokazíte tím, jestliže si doma namícháte svůj vlastní ořechový mix. Každý podle své chuti, někomu vyhovuje víc arašídů, jiný upřednostní makadamové oříšky, či lískáče nebo vlašáky. Můžete do směsi přidat i sušené ovoce, tato kombinace je skvělou investicí do vlastního zdraví, máte tam proteiny, zdravé tuky, sacharidy, vitamín E, pestrou plejádu vitamínů B, vitamín C, provitamín A a samozřejmě všechny možné minerální a stopové stavební prvky, které jsou potřebné pro obnovu našich buněk.

Směs oříšků s ovocem (maliny, brusinky, banány, kokos, meruňky, borůvky a mnoho jiných) je navíc velmi chutná, a pokud vás v důsledku pracovního vypětí nebo jiného stresu popadne chuť na sladké, odložte raději laskonku či větrník se šlehačkou a sáhněte po zásobě zdravého mlsání.

 Vlašské ořechy nepatří jen na vánoční stůl

V této souvislosti bychom měli vyzdvihnout vlašské ořechy, které jsou odborníky označované za královskou potravinu. Kromě jiného totiž obsahují ideální poměr nenasycených tuků (mastných kyselin) omega-3 a omega-6. Ty jsou doslova klíčové pro správné fungování nervové soustavy a mozku. Obsahují také mnoho hořčíku, který se bohužel z mnoha potravin díky nešetrnému pěstování a hnojení půdy vytrácí.