V luštěninách se příliš neomezujte, dají se upravit na sto způsobů

Luštěniny způsobují některým lidem trávicí potíže, zejména nadýmání, ovšem to je zpravidla jev dočasný, než si organismus vytvoří potřebné enzymy. Obecně jsou totiž luštěniny lépe využitelnou potravinou, ve srovnání s jinými zdroji, např. s masem. Odborníci na zdravou výživu vám potvrdí, že nadbytek zejména červeného masa se obtížně tráví, člověk zkrátka není dravec, má dlouhá střeva a hnilobné procesy v trávicím traktu pravidelným konzumentům masa mohou způsobit i vážné zdravotní problémy.

V luštěninách najdeme (kromě proteinů, sacharidů, minerálů a vitamínů) navíc i dostatek vlákniny, a to v přirozeném poměru vůči jejich ostatním složkám, a tímto způsobem se, spolu s dalšími přirozenými potravinami (celozrnnými obilovinami, zdravými tuky, ovocem a zeleninou) můžeme zcela vyhnout většině civilizačních chorob.

Jaké luštěniny si můžeme dopřát

Červená čočka – nejlépe stravitelná je ta loupaná, může se zařazovat do jídelníčku i malým dětem a lidem nemocným či rekonvalescentům. Výborně se tráví, je vhodná i pro dietní režimy, má nízký glykemický index (jako všechny luštěniny) a hodí se i pro diabetiky.

Fazolky Mungo a Adzuki – můžete je nechat vyklíčit a jíst je i syrové, jsou velmi chutné a samozřejmě výživné a zdravé. Mají po vyklíčení i spoustu vitamínu C.

Ostatní druhy fazolí – všechny ostatní fazole musíte tepelně upravit a ještě před tím namáčet cca na 12 hodin, vodu slít a vařit je v čerstvé vodě, nejlépe v tlakovém hrnci – tam se proces vaření velmi urychlí. Vhodné je vařit je s mořskou řasou, např. Kombu (Kelp) nebo Arame.

Hrách – doporučujeme namáčet a vařit hrách celý (nepůlený), je chutnější, v průběhu namáčení začne klíčit a je pak je i zdravější a lépe stravitelný. V podobě hrachové kaše (s majoránkou, česnekem a posypané osmahnutou cibulkou) je to vynikající pochoutka. Hrachovou kaši ale nekonzumujte s uzeninou – ta se špatně tráví, ale pouze s celozrnným chlebem či jiným pečivem. Nebo s vařenými brambory.

Cizrna – poněkud opomíjená luštěnina, ale velmi chutná, zvláště v podobě pomazánek. Ty se dají i koupit pod názvem Hummus, ovšem není nad to si pomazánku dle vlastní chuti připravit doma.