Čím jsou výjimečné borůvky

Málokdo odolá v lese při pohledu na obsypané borůvčí utrhnout alespoň pár zralých plodů, jen tak pro chuť. Máme-li u sebe vhodnou nádobu, pak zpravidla sbíráme chutné šťavnaté kuličky tak dlouho, dokud není nádoba plná, a možná, že v tuto chvíli zatoužíme i po vynikajícím borůvkovém koláči.

Není na ně alergie

Některé druhy ovoce mohou vyvolat alergické reakce, je to známo např. o broskvích, pomerančích, ananasu, třešních, angreštu, kiwi, malinách či ostružinách, ovšem alergie na borůvky se prakticky nevyskytuje. Můžete si je dopřát bez obav čerstvé i sušené. Ovšem pozor! Některé sušené borůvky obsahují příměs bílého cukru a tím svému tělo pak moc prospěšné nebudou. Kvalitní sušené borůvky jsou zpravidla lyofilizované, tedy sušené mrazem. Lyofilizace je navíc velmi šetrná ke všem vitamínům a dalším biologicky aktivním látkám.

Šeroslepost

Borůvky jsou perfektním prostředkem pro urychlení regenerace oční tkáně, zejména sítnice. Ocení to nejen lidé v pokročilém věku, ale v podstatě každý. Chrání zrak před ostrým sluncem, pomáhají lidem, kteří delší dobu pracují na počítači a musí se tím pádem soustředit na podsvícenou plochu, zlepšují adaptaci oka na přechody z tmy do světla atd.

Za tyto vlastnosti mohou především karotenoidy a anthokyany, jejichž účinnost je silnější než v jiném druhu ovoci, např. v jahodách, švestkách a slívách.

Perfektní na trávení a odkyselení

Možná jste již slyšeli o termínu „překyselení těla“, souvisí to s hromaděním odpadních látek, zejména tehdy, schází-li v potravě dostatek vlákniny, není-li strava výživná (např. bílý cukr a bílá mouka) a také pod vlivem stresu a různých forem strachu, úzkostí a depresí.

Borůvky jsou nesmírně chutné a zároveň výživné, obsahují dostatek vlákniny, antioxidantů, bioflavonoidů, protizánětlivých a antiseptických látek, které udržují v přirozeném rytmu trávicí trakt, podporují jeho regeneraci a zároveň pravidelné vyměšování, což vede k nastolení ztracené rovnováhy vzniklé překyselením (příliš velkým množstvím kyselých odpadních produktů metabolismu).