Rýžová mouka je bezlepková surovina

Na trhu se v poslední době zvýšil zájem o alternativní, zdravější varianty bílé pšeničné mouky. Mohou to být celozrnné výrobky ze špaldy, žita nebo ječmene, ale i méně rozšířené bezlepkové mouky rýžové, kukuřičné, quinoové a pohankové.

94

Výhody rýžové mouky

Bezlepková potravina – choroby, které souvisí s nesnášenlivostí obilného lepku, zasáhly převážně civilizovaný svět v Evropě a v Severní Americe. Jedním z významných vlivů je konzumace výrobků z bílé vymleté pšeničné mouky. V Asii nejsou tyto problémy tolik rozšířené vzhledem k tomu, že tamní tradiční obilovinou je rýže. Ta je přirozeně bezlepková, ať ji konzumujete v přirozené podobě jako hnědou rýži, anebo bílou, zbavenou povrchové slupky.

Lehce stravitelná – použití rýžové mouky je širokospektrální, lze ji zvolit jako základ sladkých i slaných pokrmů vzhledem k její neutrální chuti. Můžete k ní přidávat libovolné ingredience a ochutit ji podle libosti. Je vhodná pro výrobu bezlepkových dortů, sušenek, nekynutých buchet, knedlíků nebo palačinek. Nehodí se však na pečení kynutých buchet a koláčů, protože neobsahuje lepek. Lze ji ovšem do těsta na koláče v malém poměru přidávat. Její výhodou je zvýšení pojivosti bezlepkových moučných směsí a lze ji vhodně kombinovat s moukou pohankovou, jáhlovou či kukuřičnou. Je velmi lehce stravitelná, a proto ji také lékaři doporučují jako součást dietního režimu onemocnění trávicího traktu. 

Dodává energii a zasytí – stejně jako ostatní celozrnné obiloviny, i kvalitní mouka z hnědé rýže obsahuje vlákninu, jež snižuje glykemický index a zajišťuje pocit sytosti. Rýže obsahuje přibližně 70 procent sacharidů s dlouhým řetězcem, které se pomalu tráví a poskytují na delší dobu dostatek energie. Zbytek složení tvoří přibližně 10 procent bílkovin, 2 procenta tuků a vláknina.

button_kupte-zde