Rýžová mouka je bezlepková surovina

Na trhu se v poslední době zvýšil zájem o alternativní, zdravější varianty bílé pšeničné mouky. Mohou to být celozrnné výrobky ze špaldy, žita nebo ječmene, ale i méně rozšířené bezlepkové mouky rýžové, kukuřičné, quinoové a pohankové.

94

Výhody rýžové mouky

Bezlepková potravina – choroby, které souvisí s nesnášenlivostí obilného lepku, zasáhly převážně civilizovaný svět v Evropě a v Severní Americe. Jedním z významných vlivů je konzumace výrobků z bílé vymleté pšeničné mouky. V Asii nejsou tyto problémy tolik rozšířené vzhledem k tomu, že tamní tradiční obilovinou je rýže. Ta je přirozeně bezlepková, ať ji konzumujete v přirozené podobě jako hnědou rýži, anebo bílou, zbavenou povrchové slupky.

Lehce stravitelná – použití rýžové mouky je širokospektrální, lze ji zvolit jako základ sladkých i slaných pokrmů vzhledem k její neutrální chuti. Můžete k ní přidávat libovolné ingredience a ochutit ji podle libosti. Je vhodná pro výrobu bezlepkových dortů, sušenek, nekynutých buchet, knedlíků nebo palačinek. Nehodí se však na pečení kynutých buchet a koláčů, protože neobsahuje lepek. Lze ji ovšem do těsta na koláče v malém poměru přidávat. Její výhodou je zvýšení pojivosti bezlepkových moučných směsí a lze ji vhodně kombinovat s moukou pohankovou, jáhlovou či kukuřičnou. Je velmi lehce stravitelná, a proto ji také lékaři doporučují jako součást dietního režimu onemocnění trávicího traktu. 

Dodává energii a zasytí – stejně jako ostatní celozrnné obiloviny, i kvalitní mouka z hnědé rýže obsahuje vlákninu, jež snižuje glykemický index a zajišťuje pocit sytosti. Rýže obsahuje přibližně 70 procent sacharidů s dlouhým řetězcem, které se pomalu tráví a poskytují na delší dobu dostatek energie. Zbytek složení tvoří přibližně 10 procent bílkovin, 2 procenta tuků a vláknina.

button_kupte-zde

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení