Sezam se využívá velice často jako ozdoba na chléb a pečivo, jemuž dodává zvláštní příjemnou příchuť. Častokrát si však neuvědomujeme, jak přínosný zdroj pro naše zdraví sezam vlastně je.
Sezam je především vynikající kořenící přísadou, dodává typickou chuť pečivu, můžeme jej přidávat do pomazánek a zeleninových salátů, hodí se do polévek a luštěninových jídel, nebo pro tvorbu zálivky na saláty. Můžete z něj vytvořit i sezamové máslo tahini, nebo kořenící směs se solí, případně spirulinou – tzv. gomasio.
Jeden z nejzdravějších druhů rostlinných semínek
Všestranný pomocník – sezam můžeme zařadit mezi nutričně bohatá olejnatá semínka, která prospívají lidskému organismu po všech stránkách. Je to dáno značným množstvím živin, především vitamínů skupiny B, zdravých tuků a minerálních látek. Díky vláknině podporují střevní peristaltiku a dobré zažívání a jsou tedy dobrým preventivním prostředkem proti civilizačním chorobám.
Velký obsah vápníku – sezam je v tomto směru podobný makovým zrnkům, spolu s mákem je totiž jedním z nejvýznamnějších zdrojů vápníku. Ve 100 gramech jej nalezneme v průměru kolem 1200 mg. Zároveň se v něm ukrývá až 400 mg hořčíku, stejné množství draslíku, zhruba 800 mg fosforu a poměrně málo železa a zinku. Spolu s mákem by sezam měl být součástí pravidelného jídelníčku veganů, co přijímají vápník pouze z rostlinných zdrojů. Je však i vhodnou alternativou doplnění vápníku osobám, kteří trpí laktózovou intolerancí a nemohou konzumovat mléko a mléčné výrobky.
Syrový nebo pražený – syrová semínka obsahují více živin, ale pokud je opražíme, část živin sice ztratí na své působnosti, ovšem jsou pak lépe stravitelná. Pamatujte však na to, že se mohou snadno připálit, praží se pouze nasucho při nižší teplotě a musí se neustále míchat. Výhodou sezamových semínek je jejich vyšší odolnost vůči rozpadu – žluknutí, můžeme tedy jednotlivá semínka rozdrtit do zásoby a uchovat je např. v podobě slaného gomasia v uzavřené nádobě v chladničce i několik dnů.