Síla vlákniny ve vašem jídelníčku

Vůbec vláknina je nesmírně důležitou složkou, která by měla být v našem jídelníčku běžnou součástí. Ona totiž nepůsobí jen na tyto problematické části spojené s trávením, ale celkově prospívá celému tělu. Strava, která obsahuje vyšší objem vlákniny, tak je objemnější a vyžaduje při konzumaci delší žvýkání. Možná se teď podivíte co s tím. Je to velmi jednoduché, protože to pomáhá lidem, kteří trpí obezitou. Když pomalu jí, nehltají stravu, tak se sní i menší porce a dříve se dostaví i pocit sytosti, což skutečně ovlivní celkovou hmotnost.

Vlákninu dělíme na dva druhy

  • Rozpustná – ta má schopnost absorbovat vodu, bobtnat v trávicím traktu a to z ní dělá obrovský zdroj energie. Podporuje trávení tuků a enzymů a ona je právě zodpovědná i za pocit sytosti a plnosti. Tím samozřejmě pomáhá v redukci hmotnosti.
  • Nerozpustná – ta v těle nekvasí jako její předchůdkyně a bohužel není zdrojem energie. Nicméně i ona má svůj úkol a tentokrát se zaměříme na střeva. Zvětšuje totiž objem obsahu střev a zkracuje dobu, po kterou v nich strava zůstane. Čímž samozřejmě nedochází k zácpám a jedinec se dobře vyprazdňuje.

Kde najdeme vlákninu

Již nyní je patrné, že se bez vlákniny neobejdeme. Je tudíž nutné zařadit do jídelníčku obiloviny, klíčky, luštěniny, ale rovněž i zeleninu, ovoce i brambory. Nejvíce vlákniny naleznete v hroznovém víně, angreštu, rybízu nebo bobulovitých druzích ovoce. Nadměrná konzumace sice škodlivá není, ale na druhou stranu vláknina na sebe bude vázat i důležité složky jako jsou vitamíny nebo minerální látky a bude je z těla odvádět. Jak se zdá, tak i zde platí, že je třeba jíst střídmě. Někdy se uvádí, že denní dávka by měla být v rozmezí 30 – 35 gramů a ideálně to rozložit do všech jídel, co za den sníte. Případně ji lze doplnit dalšími doplňky stravy. Pozor dejte na bílé pečivo, které zase není až tak ideální.