Šípkovou omáčku nebo zelí

Vzpomněli jste si na známé dilema ze slavného filmu Slavnosti sněženek? Pokud patříte k pamětníkům, tak se vám určitě vybaví dohady mezi myslivci, jestli si dají kance se zelím nebo se šípkovou omáčkou. To již samo o sobě vypovídá, že šípek se nepoužívá jen na chutný a zdravý čaj, ale má své využití i na jiný způsob. Dají se totiž připravit rovněž velmi zdravé kulinářské pochutiny. Šípková omáčka k nim rozhodně patří, ale také si můžete udělat šípkovou marmeládu. My vám prozradíme recept.

Šípková marmeláda

Určitě základem jsou zralé šípky a připravíte si stejný poměr šípků a stejnou váhu budete mít i krystalového cukru. Postup je rovněž velmi jednoduchý. Šípky musíte očistit a pak je povaříte do měkka v trošce vody. Vařené šípky propasírujete a smícháte s cukrem. Pak už jen musíte hlídat a míchat tuto směs až do zhoustnutí. Marmeláda má velmi pikantní chuť a určitě ji oceníte v kombinaci se zvěřinou. Nicméně využití nalezne všude, můžete snadno dochutit tvaroh, jogurt, ale hodí se klidně i na palačinky nebo na promazání vánočního cukroví.

Další zdravé výrobky

Přirozeně se dají ještě udělat další pochoutky, které v zimě rozhodně prospějí zdraví. Sirup, kompot nebo dokonce i víno. Je jasné, že samotný šípek je jednoduše vitamínová bomba, protože obsahuje neuvěřitelné množství vitamínu C. Jen díky tomu patří k produktům, které posilují imunitní systém, bojují efektivně proti chřipce a nachlazení. On tedy skvěle pomáhá i na jaře, když se dostaví jarní únava. Ani těhotné ženy se ho nemusí obávat, spíše naopak šípkové výrobky je dokáží povzbudit. Zpevňují perfektně cévy a také po nich můžete sáhnout, když vás bude trápit onemocnění ledvin nebo se objeví problémy s močovými cestami. Pokud se vám nechce zápasit s trny při klasickém sběru šípků, tak ani nemusíte, stačí si produkty zakoupit ve vybraných obchodech, i to se počítá.