Součást lékárničky i kuchyně

Pokud se podíváme na mátu trochu z jiného pohledu, než jen ze sklenice vody a citrónu, tak její použití je poměrně rozsáhlé. Používá se snad už po tisíciletí a lidé ji měli rádi pro její mentolovou vůni. Používala se snad na vše, dokonce i na odhánění hmyzu, ale také si získala titul a stala se symbolem lásky a přátelství. Možná to bylo i proto, že povzbuzovala fyzickou kondici a posilovala nervovou soustavu. Ať to byly jakékoliv důvody, svojí přízeň nám zachovala do dnešní doby a my se tak můžeme těšit na produkty, které se díky ní vyrábí a dokonale prospívají našemu organismu. Navíc nás může zcela překvapit, že neexistuje pouze jeden druh, ale v současné době máme na světě asi 40 různých typů máty. 

Nejznámější máta

I v našich podmínkách si můžeme vypěstovat různé druhy, ale nejvíce se používá máta peprná. Její účinky jsou poměrně rozsáhlé a tak je ideální pro zklidnění křečí v trávicím traktu a mnohdy pomůže zastavit i nepříjemné zvracení, které bezpochyby každého hodně vyčerpá. Ve střevech si umí udělat celkem rychle pořádek a to, i když se jedná o plynatost. Ale také to s ní není jednoduché, protože na druhou stranu podporuje chuť k jídlu, což zase v některých případech není zase žádoucí, zvláště pokud se jedinec snaží zhubnout. Ale také umí zkrotit bolesti hlavy a migrény. Své využití najde i při nachlazení, rýmě nebo dokonce kašli.

Mentol je hlavní léčivou složkou

Právě mentol může za všechny příznivé benefity, které máta přináší organismu. Nicméně díky tomu, že máta obsahuje poměrně velké množství silic, tak by se neměla podávat malým dětem a vyvarovat by se jí měly rovněž i kojící ženy. V kuchyni se dá jinak využít do salátů, na různé druhy mas, může být i příjemnou přísadou do omáček nebo výborné marinády. Také si ji můžete bez problémů zamrazit nebo si z ní vyrobit mátový olej. Ideální na namožené svaly nebo na bolesti hlavy.