Pšenice špalda byla původní odrůda pšenice, která se na našem území pěstovala již před staletími. Z polí ji vytlačila až zemědělská velkovýroba, kde převládala kvantita před kvalitou, a kde výnosy byly jasným ukazatelem úspěchu. Naštěstí se od tohoto modelu již upouští a špalda se opět vrací na náš stůl. A to dokonce v podobách dobře stravitelných, například ve formě bulguru nebo cereální špaldové kaše.
Špalda je velice výživná a zasytí prázdný žaludek díky vláknině tak, že nebudete nabírat kilogramy navíc, jako kdybyste si dopřáli několik rohlíků z bílé pšeničné mouky. Obsahuje sice lepek, ale s vlákninou nepředstavuje zdravým jedincům v podstatě žádný problém.
Kaši ze špaldy snadno dochutíte na sladký či slaný způsob a během krátké doby máte k dispozici snídani či svačinu pro sebe, vaše děti a jejich kamarády a rodinné přátele. Výhodou instantních obilných kaší je možnost vzít si je s sebou na dovolenou a připravovat si i tam zdravější alternativu vašeho jídelního menu.