Umeocet se zařadil k nejlepším dochucovadlům, které lidstvo zná. Toto odvážné tvrzení lze bez obav doložit praktickými příklady a vynikajícími referencemi, které si tento produkt zdravé výživy zasloužil u mnoha tisíců, možná milionů strávníků.
Jeho vznik a výroba jsou sice velmi specifické a svérázné, nicméně to, co poskytuje, nemá ve světě dochucovadel obdoby.
Umeocet je výsledný produkt fermentace drobných japonských švestiček Umeboshi. Nemá nic společného s klasickým octem, jeho název byl zřejmě odvozen od typické, velmi kyselé, trpké a zároveň slané chuti, ale podstatná není ani tak chuť, jako účinek v organismu. Umeocet si dokáže poradit při překyselení, dodá energii a vyrovná potíže vzniklé konzumací nevhodného jídla anebo stresovým vypětím.
Jako dochucovadlo je velmi úspěšný zejména ve většině druhů omáček a polévek, některých luštěninových gulášů a pomazánek, u čočky na kyselo a v zálivce zeleninových salátů.